BIJ DE WIJNGEK

De aimabele William Wouters stamt uit een horecageslacht. Hij maakte van een oud pakhuis op de Oude Leeuwenrui het laagdrempelige eethuis Pazzo. Aan het fornuis staat Ingrid Neven, Lady Chef of the Year 2010. Haar bereidingen steken vol wereldse invloeden. William Wouters is een wereldautoriteit in wijn. Daarom kwam er op de eerste verdieping een wijnbar, waar men vanaf vijftien uur tot diep in de nacht op de juiste plaats is voor een ruime keuze kwaliteitswijnen uit dertig verschillende landen. Voor de grote honger zijn er tapas.
...

De aimabele William Wouters stamt uit een horecageslacht. Hij maakte van een oud pakhuis op de Oude Leeuwenrui het laagdrempelige eethuis Pazzo. Aan het fornuis staat Ingrid Neven, Lady Chef of the Year 2010. Haar bereidingen steken vol wereldse invloeden. William Wouters is een wereldautoriteit in wijn. Daarom kwam er op de eerste verdieping een wijnbar, waar men vanaf vijftien uur tot diep in de nacht op de juiste plaats is voor een ruime keuze kwaliteitswijnen uit dertig verschillende landen. Voor de grote honger zijn er tapas. Pazzo, restaurant en wijnbar. Oude Leeuwenrui 12, 2000 Antwerpen. 03 232 86 82 www.pazzo.be Gesloten op zaterdag en zondag. Jürgen Lycops, eminent sommelier en voormalig directeur van het ter ziele gegane Kasteel Withof, opende een bis-tro-wijnbar op het Antwerpse Zuid. De decoratie is een mix van stijlen die Lycops zelf omschrijft als 'simple chique'. Er is een uitgebreide keuze aan superieure wijnen, die voor eerlijke prijzen worden verkocht en er is steeds een aanbod per glas van twaalf wijnen. Voor de honger zijn er de gerechten van chef-kok Johan Van Raes en voor wie wil blijven overnachten, zijn er drie fashion suites. The Glorious Winebar & Bistro, De Burburestraat 4, 2000 Antwerpen. Tel. 03 237 06 13 www.theglorious.be Zondag en maandag gesloten. Bart-A-Vin is een beetje een randgeval omdat de zaak is vertrokken als wijnbar en is ge-evolueerd tot Spaans ogende bistro. Het eethuis is gelegen in het slachthuizenkwartier. Er is geen wijnkaart: de klant maakt zelf zijn wijnkeuze in de 'wijnkelder' in het achterhuis. Bart-à-Vin, Lange Slachterijstraat 3-5, 2060 Antwerpen. Tel. 03 663 27 13 www.bartavin.be Gesloten op zaterdag en zondag. Bart Huybrechts en Steve Alaerts openden Vinoteka, een gezellige wijnbar en wijnhandel vlakbij het volkse en kleurrijke Sint-Jansplein. De wijnen komen van overal en de prijzen zijn democratisch. Voor de plotse honger zijn er hapjes zoals pastei, terrine, schotel kaas of charcuterie. Vinoteka, Cassiersstraat 42, 2060 Antwerpen. Tel. 03 770 75 55 www.vino-teka.be WineBar & Wineshop Convento zit in het hart van Leuven. In de wijnwinkel wachten flessen uit oude en nieuwe wijnlanden. Bij de selectie wordt de verhouding tussen genieten en kwaliteit in de gaten gehouden. Wil men de wijnen ter plaatse proeven, dan is er de wijnbar. Maandelijks is er een selectie van negen wijnen per glas. De keuze is afgestemd op de seizoenen. Ook hier zijn er hapjes om de plots opstekende honger in toom te houden. Convento, Mechelsestraat 85-87, 3000 Leuven. Tel. 0475 439 131 www.conventowinebar.be. Maandag, dinsdag, woensdag en zondag gesloten. Wijnbar L'Oeno TK heeft succes bij de incrowd. Wijnliefhebbers komen naar deze mooie, moderne wijnbar en winkel om een flesje ter plaatse te consumeren of om een flesje te kiezen om mee naar huis te nemen. De wijnen uit de Loire en Bourgogne zijn goed vertegenwoordigd. Het design decor is opgebouwd uit ruwe baksteen, houten meubilair en avant-gardeverlichting. Oeno TK, Afrikaansestraat 29-31, 1050 Brussel. Tel. 02 534 64 34 www.oenotk.be Zondag gesloten. Winery opende in 2004 en berustte op een nieuw concept, waarbij de klant ter plaatse een wijn kan ontdekken, alvorens die aan te kopen en mee naar huis te nemen. Het publiek is elegant en doet zich te goed aan een 250-tal verschillende flessen, waaronder miskende appellaties en een keuze aan biowijnen uit Spanje en Portugal. Het glas wordt vergezeld van hapjes, zoals vleeswaren en kaas. Winery is open van 11 uur tot 20 uur. Bij sluitingstijd klinkt de gong en is het tijd voor een laatste glas. Winery: Brugmannplein 18, 1050 Brussel. Tel. 02 345 47 17 wwwww.wineryonline.be Zondag gesloten. PIETER VAN DOVEREN