Wijn zoals honderd jaar geleden

Terwijl de wijncultuur in Rioja zich aanpaste aan de moderne tijd, weigerden sommige wijndomeinen de oude tradities op te geven. Zo ook La Rioja Alta, opgericht in 1890 door vijf adellijke families, die blijven vasthouden aan de eigen, typische stijl van de oude rioja’s.

“Die stijl wordt sterk bepaald door de rijping in vaten van Amerikaans eikenhout”, zegt Julio Saenz, de hoofdoenoloog van het domein. “Dat geeft de wijn meer kruidigheid en een ietwat zoete, vanilleachtige smaak. In tegenstelling tot vaten van Franse eik, waarin de fruitigheid en tannines meer naar voren komen.”

Traditionele riojawijnen brengen ook een langere rijpingstijd door op het domein. “Onze Gran Reserva-wijnen rijpen zeker acht tot twaalf jaar op het domein vooraleer ze op de markt komen. Dat is anders dan in Bordeaux, waar de wijnen al na twee jaar verkocht worden.”

Vanaf de jaren tachtig begon de ‘moderne’ stijl van wijnmaken door te dringen in La Rioja, onder meer door de opkomende concurrentie van de Nieuwe Wereld. De wijnen werden krachtiger en geconcentreerder, in tegenstelling tot de lichte, zachte, fijne stijl van de klassieke rioja’s.

“De aristocratische families van La Rioja Alta wilden de erfenis van hun streek niet verkwanselen”, zegt exportdirecteur Javier Amescua. “Al volgen ze wel de nieuwste ontwikkelingen in oenologie en technologie. Maar met die moderne methoden blijven ze klassieke wijn maken, in een stijl die je nergens anders ter wereld meer vindt.”

Het vasthouden aan Spaanse tradities van meer dan honderd jaar geleden, heeft La Rioja Alta er niet van weerhouden te groeien. Vandaag bezit het bedrijf 750 hectare wijngaard. “Wij willen de volledige controle”, zegt Julio Saenz. “Dus willen wij alleen druiven van eigen wijngaarden.”

Die drang naar controle merk je ook in het onderhoud van de gebouwen: alles is smetteloos proper. “Vasthouden aan tradities betekent niet dat je spinnenwebben en schimmels in je kelders moet hebben”, lacht Julio Saenz. “Je kunt maar echt goede wijn maken als je hygiënisch werkt.”

Door de lange rijpingstijd van de wijnen op het domein zelf zijn er 45.000 houten vaten nodig en moeten constant 8 miljoen flessen gestockeerd worden. Daarnaast moeten er voldoende medewerkers zijn om de filosofie van het huis in ere te houden: La Rioja Alta heeft 240 mensen voltijds in dienst.

De wijnen van La Rioja Alta worden in ons land ingevoerd door www.vinoble.be

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content