Wijn met schroefdop

De wijnlanden buiten Europa namen het voortouw, maar nu worden ook steeds meer Europese wijnflessen voorzien van een schroefdop. Sommigen spreken van een grote vooruitgang, anderen vinden het heiligschennis.

De uitvinding van de kurken stop in de zeventiende eeuw betekende het begin van een cultuur waarin wijn kon rijpen in de kelder. Voordien was dat onmogelijk. De wijn kreeg te veel zuurstof en oxideerde. De kurk zorgt met zijn elasticiteit en microporiën voor net voldoende contact met de zuurstof, zodat de wijn kan evolueren zonder te oxideren.

Het belangrijkste probleem van kurk is het risico op een wijn ‘met kurk’, gekenmerkt door een muffe geur en smaak die aan schimmel in een oude kelder doen denken. Dat probleem zou ontstaan door een bacterie die zich in de kurk nestelt, maar het blijft onduidelijk hoe dat te vermijden is.

Daarbij komt het probleem van de beschikbaarheid. De wijnindustrie is explosief gegroeid, en de traag groeiende kurkbomen kunnen niet volgen. Nadat kurksnijders een boom van zijn kurklaag hebben ontdaan, duurt het negen jaar alvorens de schors weer is aangegroeid.

Door die schaarste is kurk niet alleen duur geworden, er is ook veel minderwaardige kurk op de markt. Vandaar dat er naar een alternatief werd gezocht. Het werd de schroefdop uit de frisdrankenindustrie.

Een groot voordeel daarvan is dat de wijn geen ‘kurk’ meer kan hebben. Wijn kan nu ook rechtop bewaard worden. Flessen met een kurk moeten liggen om de kurk vochtig te houden, zodat hij zich opspant en de fles voldoende afsluit van de lucht. Wijnen met schroefdop smaken vaak ook zuiverder. Verdedigers van de schroefdop zeggen dat wijn nu “eindelijk smaakt zoals de wijnmaker het bedoeld heeft”.

Wijnliefhebbers vrezen echter dat wijn met een schroefdop luchtdicht wordt afgesloten, zodat er geen rijpingsevolutie meer optreedt. Al is de schroefdop nog te recent om dat met zekerheid te weten. Maar voor de meeste wijnen is deze discussie over rijping eigenlijk overbodig, aangezien zij gekocht worden om snel te drinken. Zeker met industriële wijn uit de supermarkt maakt een schroefdop of een kurk geen enkel verschil.

De traditie en de romantiek rond het ontkurken van een fles wijn verhinderen vele wijnliefhebbers om de stap te doen. Misschien kunnen zij de Vino-Lok omarmen. Die glazen dop, een Duitse uitvinding, kun je in en uit de fles klikken. Het geluid daarvan geeft de illusie van het ontkurken.

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content