‘Wij zijn geen hooligans’

“Wij zijn geen hooligans, de media en de publieke opinie beginnen naar ons te luisteren door Seattle, Gothenburg en Genua. Wij zijn niet in alle gevallen pacifistisch, het kapitalisme is structureel geweld,” stelt Karl Debbaut. Hij komt uit Ninove, vader en moeder zijn leraren en actief in het democratisch socialisme. Debbaut jr. studeerde enkele maanden filosofie aan de Universiteit Gent. Hij werkte als postbode, deed uitzendjobs en was jongerenverantwoordelijke bij het ABVV in Kortrijk. Sedert 1999 is Debbaut coördinator van Mit Links. De vereniging telt 134 betalende leden en comités in 15 steden. Voor de Belgische acties in het najaar is een ad hoc stuurgroep opgericht met 25 deelnemers, die moet groeien tot 50.

Internationaal Verzet is een wereldcampagne tegen de globalisering. Militant Links, de Vlaamse spil, is al 30 jaar oud en een herdoping en verzelfstandiging van Vonk, de radicaal-linkse vleugel van de SP-Jongeren. Militant Links is lid van het Committee for Workers International met kantoor in Londen en een parlementslid in de Ierse republiek. Militant Links is trotskistisch en noemt de “oprichting van een nieuwe arbeiderspartij”, ver van de verburgerlijkte democratische socialisten, het eerste doel. Militant Links is geen zus van de PvdA, het vroegere Amada, die maoïstisch is en zich bijvoorbeeld verzet tegen het zelfbeschikkingsrecht der volkeren. Meent Debbaut: “Eerst moet je aan dat probleem een antwoord geven voor je naar het grotere geheel kan gaan. Wij militeren tegen het Engels in het hoger onderwijs, dat is tegen onze eigenheid en een bijkomende drempel voor de democratisering van het onderwijs.”

Heeft hij de nieuwe klassiekers gelezen? Neen. Naomi Klein, Noreen Hertz en Antonio Negri liggen niet op zijn nachtkastje. Uit de Samsonite diept hij Viviane Forrester op en noemt haar boek “ongelooflijk slecht”.

Wordt het succesvolle Militant Links geïnfiltreerd door de staatsveiligheid? Debbaut lacht: “Daar lig ik niet wakker van. Als je daarmee bezig bent, doe je niets meer. Cafébazen worden wel getipt over wie we zijn als we een vergadering beleggen. De federale politie was al op meetings en dat bevordert de discussie niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content