Wie zijn S&P, en co?

Naast Standard &Poor’s (S&P) zijn er slechts twee andere spelers die wereldwijd een rol van betekenis spelen: Moody’s en Fitch. Samen hebben ze een marktaandeel van 95 procent.

Kredietbeoordelaars geven een score aan duizenden schuld-effecten, aan bedrijven, en aan hele landen. De score – of rating – vertelt of bijvoorbeeld een bedrijf in staat is om op korte, op middellange en op lange termijn zijn schulden af te lossen. De rating die wordt toegekend aan kredietwaardigheid komt tot stand op basis van een heel arsenaal aan criteria – zoals interne rapporteringen, openbare verslagen, analistenrapporten en betalingsgeschiedenis.

Wie betaalt voor een rating? De overheden en de bedrijven zelf, of de uitgevers van een bepaald schuldeffect. De gehanteerde prijzen zijn niet mals, en gaan al snel tot vijf nullen. Een rating bestaat uit een min of meer universele lettercode, beginnend bij het ijzersterke AAA of Triple A, en eindigend bij D oftewel rommel. Een kritieke grens is BBB. Alles daarboven is kwaliteit, of weinig risico. Alles daaronder is speculatie, of veel risico.

Wat gebeurt er bij een ratingverlaging?

Ratings zijn dus een waardemeter voor beleggers en grote investeerders. Ze gebruiken de ratings om de financiële gezondheid van overheden en bedrijven in te schatten of de risico’s die gepaard gaan met het kopen van schuldpapier. Een ratingverlaging maakt het voor een land of bedrijf veel moeilijker – en ook duurder – om geld te lenen en kan ook grote gevolgen hebben bij een herfinanciering van de schulden. Een ratingverlaging voor schuldpapier zorgt ervoor dat het veel minder waard wordt, omdat de kans op terugbetaling op vervaldatum aanzienlijk verkleint. Slecht nieuws voor beleggers, maar vooral voor grote investeerders – zoals pensioenfondsen – die soms zeer veel geld in een bepaald effect hebben belegd.

Wie is eigenaar van de kredietbeoordelaars?

S&P: sinds 1966 voor 100 procent eigendom van het beursgenoteerde The McGraw-Hill Companies, een verstrekker van informatiediensten. In 2008 realiseerde S&P een omzet van 2654 miljoen dollar, en een winst van 1055 miljoen dollar.

Moody’s Corporation is beursgenoteerd. Met 13 procent is Berkshire Hathaway – het beleggingsvehikel van Warren Buffett – de grootste aandeelhouder. In 2008 realiseerde Moody’s een omzet van 1755 miljoen dollar, en een winst van 748 miljoen dollar.

Fitch Group is voor 73,6 procent in het bezit van Fimalac, een Franse holding die op zijn beurt voor het grootste deel in handen is van Marc Ladreit de Lacharrière. De rest van de aandelen bevindt zich bij het publiek (21,1 %), en bij Fitch zelf (5,3 %). In 2008 realiseerde Fitch een omzet van 882 miljoen dollar, en een winst van 246 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content