Wie zijn de durvers?

Er zijn diverse spelers actief in durfkapitaal. Zowel fondsen verbonden aan financiële instellingen als privéfondsen. Van die laatste zijn dit de actiefste.

Stonefund

Stonefund werd opgericht door de familie Colruyt. Het eerste fonds kreeg 40 miljoen euro mee waarmee zo’n 16 dossiers aangetrokken werden, voornamelijk in de ICT. Met StoneFund II wordt de kaart getrokken van clean tech. Het fonds kreeg bij zijn oprichting 15 miljoen euro mee, maar ambieert 40 miljoen euro. Het fonds heeft al een zestal investeringen op zijn actief.

Sydes

Sydes is de investeringsmaatschappij van de Corelio-groep, en is sinds 1992 actief in durfkapitaal. Bovendien beheert Sydes het investeringsfonds Arkafund, een joint venture tussen Dexia Bank, Arkimedesfonds en Sydes. Arkafund beschikt over 20 miljoen euro. Arkafund heeft participaties in onder meer Quick Sensor, Netmining en Yuntaa.

Big Bang Ventures

BBV wordt geleid door Barend Van den Brande en Frank Maene. BBV beheert zo’n 40 miljoen euro. Het fonds specialiseert zich in early stage, en injecteert tussen de 500.000 en 3 miljoen euro in ICT-bedrijven. BBV is een erkende Arkiv, en investeerde onder meer in Inewit en Wakoopa.

Capital-E

Het investeringsfonds Capital-E is verbonden met het Leuvense onderzoekscentrum IMEC. Capital-E richt zich dan ook op start-ups in de micro- en nano-elektronica. Partners zijn Marc Wachsmuth (ex-Gimv) Wim De Graeve (ex-Clear2Pay) en Pascal Vanluchene (ex-IMEC). Samen met het tweede fonds Capital-E Arkiv beheert het trio zowat 48 miljoen euro. In portfolio zitten onder meer Trinean, Cmosis.

Qat Investments

QAT Investments focust op technologiebedrijven. Gedelegeerd bestuurder is Yves Van Sante, en onder meer Dirk Boogmans (ex-Gimv) en Erik De Jonghe ‘ex-Barco) zijn partners. Het eerste fonds werd opgericht in 2002, en investeerde 21,6 miljoen euro in twaalf ondernemingen. In 2006 werd een tweede fonds opgericht met een streefvermogen van 35 miljoen euro. Het fonds QAT-Arkiv, met een vermogen van 16 miljoen euro, participeert onder meer Meucci Solutions en Infomedics.

Creafund

Creafund is een idee van een aantal West-Vlaamse ondernemers dat ontsproot in 1997. In 1999 kwam Herman Wielfaert aan boord en haalde 24 miljoen euro op. Het fonds werd vereffend, en er zitten nu nog zo’n acht participaties in. Het tweede fonds, opgezet in 2002 en goed voor 26 miljoen euro, vormde zichzelf om in een holdingmodel. Participaties zijn onder meer Luxauto, IBt, en Veldeman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content