Wie van deze 3 wordt de Manager van het Jaar?

De eindselectie voor de Manager van het Jaar 2003 is bekend. De drie genomineerden voor de titel zijn veertigers: Patrick De Maeseneire, Martine De Prycker en Martine Reynaers. En net zoals vorig jaar zit er opnieuw een vrouwelijke kandidaat in de eindfase.

De drie genomineerden voor de Manager van het Jaar 2003 zijn bekend. Op 20 november kon u als lezer van Trends met een stemkaart of een elektronische stem op de website uw voorkeur uitspreken over een lijst van tien kandidaten. De drie kandidaten die de meeste stemmen haalden, zijn in alfabetische volgorde: Patrick De Maeseneire ( Barry Callebaut), Martin De Prycker ( Barco) en Martine Reynaers ( Reynaers Aluminium).

Opvallend is dat de genomineerden alledrie veertigers zijn. En net zoals vorig jaar zit er opnieuw een vrouwelijke kandidaat-Manager van het Jaar in de eindselectie: Martine Reynaers (47). Zij is ook de enige chief executive officer (CEO) van een familiaal bedrijf onder het drietal. Reynaers Aluminium uit Duffel, een specialist in aluminium profielen (omzet 2002: 93 miljoen euro), wordt nog steeds voor 100 % gecontroleerd door moeder Maria en de tweede generatie Reynaers. Martine zelf is de enige vertegenwoordiger van de familie in het vijfkoppige managementcomité. De helft van de leden van de raad van bestuur is onafhankelijk en de opvolging wordt nu al – een opvallend experiment in België – op professionele wijze voorbereid met een heuse jongerenraad van bestuur (zie Trends, 20 november 2003, blz. 90).

Patrick De Maeseneire (45) staat aan het hoofd van de grootste chocoladefabriek ter wereld – in Wieze – en leidt de internationaal wijdvertakte groep Barry Callebaut (32 productievestigingen). Momenteel is 70 % van Barry Callebaut in handen van het Zwitserse Jacobs AG. De Belg, die zijn sporen verdiende bij Adecco, werd voor een operatie van deugdelijk bestuur binnengehaald aan de top: de groep splitste de taken van voorzitter en CEO en trok De Maeseneire als Belg en impliciete kenner van chocolade aan voor het dagelijks beleid.

Martin De Prycker ten slotte, de 48-jarige ingenieur en gewezen chief technology officer van Alcatel, leidt sinds februari 2002 de beursgenoteerde West-Vlaamse technologiegroep Barco. Daar legt hij de lat hoog: een verdubbeling van de omzet in vijf jaar. De eerste effecten van zijn doortastende beleid zijn nu al zichtbaar: alertere bedrijfseenheden, een stroomlijning van de productie-infrastructuur en een verhoging van het marktaandeel in LED-toepassingen. Aankopen van institutionele investeerders zorgden onlangs voor een opstuwing van de aandelenkoers.

De drie genomineerden zullen nu door een jury van Trends-journalisten, bestuursleden van de Vlaamse Management Associatie, executive searchers en oud-Managers van het Jaar worden beoordeeld. Dit kiescollege wijst de uiteindelijke winnaar aan. De naam van de uiteindelijke laureaat wordt bekendgemaakt op woensdag 7 januari 2004. Een uitgebreid verslag over de nieuwe Manager van het Jaar en de genomineerden leest u in Trends van 8 januari 2004.

P.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content