Wie niet bouwt, niet wint

Als de Belg een baksteen in zijn maag heeft, dan hebben ‘s lands voetbalploegen er wellicht een hele muur zitten. Op drie na – Lokeren, Westerlo en Moeskroen – lopen alle ploegen rond met plannen voor vernieuwingen of compleet nieuwe stadions. Met de nuance dat ook Lokerenbaas Roger Lambrecht zijn idee om tot een fusieploeg te komen in het Waasland, inclusief een nieuw stadion, nog niet definitief heeft begraven.

Meest concreet zijn de bouwplannen van Gent. Daar maakte de lokale burgemeester, Daniël Termont, zich twee weken geleden nog druk over het uitblijven van de nodige vergunningen van de Vlaamse overheid voor het Arteveldestadion, een project van minstens 100 miljoen euro. Jeroen Piqueur van Optima Financial Planners, hoofdaandeelhouder van cvba Arteveldestadion, is de belangrijkste privé-partner in het project. Hij vindt het uitstel vooral een gemiste kans voor de voetbalploeg, maar leidt zelf ook zakelijke schade. De cvba legde 12,3 miljoen euro neer voor de erfpacht. Piqueur: “Zo’n investering moet worden terugverdiend. Elke dag uitstel kost dus geld. Voor alle duidelijkheid: geen enkele klant van ons verliest een euro, omdat we enkel geld van ons eigen bedrijf hebben geïnvesteerd. Ook commercieel is het uitstel een slechte zaak.”

Club Brugge koestert dan weer – gecontesteerde – plannen voor een nieuw stadion met 40.000 zitjes in randgemeente Loppem, wat stads- en huidig stadiongenoot Cercle Brugge doet dromen van een gezelliger stadion.

Ook Anderlecht (50.000 toeschouwers) en Standard (40.000) dromen van nieuwe stadions. Voorts denkt ook GBA-voorzitter Jos Verhaegen aan een nieuwe stek in Antwerpen, met plaats voor 25.000 mensen en mogelijkheid voor een tweede ring. Sluiten de rij: Lierse en KV Mechelen, dat nochtans net een aantal businessseats ombouwde tot skyboxen.

Andere ploegen houden het bij renovaties en uitbreidingen. In Denderleeuw hoopt de lokale eersteklasser tegen Nieuwjaar een eerste fase te hebben afgewerkt die de capaciteit verhoogt van 6000 naar 9000. Tegen mei 2008 volgt de tweede fase, die ook skyboxen introduceert in het Florent Beeckmanstadion. “Wij investeren 3,3 miljoen euro op een budget van 4 tot 4,5 miljoen. Wij mogen dus niet degraderen,” hoopt commercieel manager Patrick Asselman.

Roeselare en Sint-Truiden hopen rond de jaarwisseling hun vernieuwingen aan te vatten. Ook in Charleroi koesteren ze plannen, al is spreekbuis Mogi Bayat erg laconiek: “Veel zal afhangen van waar de nieuwe burgemeester met deze stad naartoe wil. Alleen wisselt die hier om de paar maanden.”

Bij Bergen willen ze de capaciteit opkrikken van 8600 tot 13.000 plaatsen. Sint-Truiden investeert 30 miljoen euro, niet in meer zitjes, maar in betere. Van 1600 businessseats nu, gaat het naar 2800 special seats. Roeselare bouwt aan een nieuw businessgebouw, inclusief skyboxen voor 124 geïnteresseerde zakenmensen. Zulte-Waregem wil dan weer het Regenboogstadion renoveren en uitbreiden.

Zelfs Lierse en Beveren, nochtans beide gedegradeerd, koesteren bouwplannen. In Beveren beperkt zich dat tot de vernieuwing van de grote zittribune, die sinds 1979 dienstdoet. De Pallieters hopen, samen met vierdeklasser Lyra, binnen enkele jaren naar een nieuw stadion te kunnen verhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content