WeWork en het Facebook-trauma

Stijn Fockedey

DE WAARDERING VAN WeWork dreigt te crashen naar 8 miljard dollar. Maar het echte schandaal is dat de kantoorverhuurder er ei zo na in geslaagd was tegen 47 miljard dollar naar de beurs te trekken. De investeerders en zakenbanken achter WeWork rekenden op goedgelovige beleggers met een Facebook-trauma.

Kort na de beursgang van Facebook in 2012 zakte het aandeel tot onder 20 dollar, nu kost het 190 dollar. Velen hebben nog altijd spijt dat ze de techgigant toen aan zich voorbij hebben laten gaan. Wie die koersexplosie gemist heeft, was een perfect slachtoffer bij de beursintroducties van onder meer Twitter, Snapchat en Uber. Durfkapitalisten hadden de waardering van die bedrijven opgepompt zonder dat de ondernemingen hun zaakjes commercieel op orde hadden. De fondsen schoven de hete aardappel via de beurs met winst door naar de belegger, die het verlies mocht slikken. Alle drie de bedrijven presteren ondermaats.

De investeerders achter WeWork wilden samen met de CEO en oprichter Adam Neumann op dezelfde manier buitenstaanders de waanzinnige waardering laten betalen. Gelukkig bleek de interesse zo klein dat WeWork zijn beursgang moest afblazen en nu koortsachtig op een andere manier miljarden dollars moet vinden. De Japanse Softbank is grootste aandeelhouder van WeWork en gebruikt de reddingsoperatie om tegen een bodemprijs zijn participatie te vergroten. Bij een beursgang kan het dan toch winst maken op WeWork. Softbank en andere grote techinvesteerders dekken zich altijd juridisch goed in en aan hun miljardeninvesteringen hangt een parachute, die hun rendement zo goed mogelijk moet beschermen. Gewone beleggers moeten opletten dat ze zich niet laten verblinden door de reputatie van de grote investeerders die techbedrijven naar de beurs brengen.

Gewone beleggers moeten opletten dat ze zich niet laten verblinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content