Werkloosheid loopt op tot de lente van 2010

Ervan uitgaande dat de afgelopen recessie voorbij is, dan mag de kentering op de arbeidsmarkt pas in de lente van vorig jaar verwacht worden. Daarna vraagt het vijf goede jaren om de werkloosheid terug te dringen tot het lage niveau van 2008.

De arbeidsmarkt hield in 2008 lang goed stand. Het jaar werd nog afgesloten met netto 53.000 extra jobs. In de eerste helft van dit jaar ging de arbeidsmarkt dan toch door de knieën. Er gingen toen 44.000 jobs verloren, meteen de slechtste zes maanden op de arbeidsmarkt sinds 1981. Het jobverlies was vooral geconcentreerd in de private dienstverlening waar 29.000 jobs geschrapt werden, wat een duidelijke breuk inhield met het verleden. Tijdens de recessies van in het begin van de jaren tachtig, begin jaren negentig en het begin van dit decennium werden in die sector telkens nog extra jobs gecreëerd. In de industrie en in de bouw gingen in de eerste helft van 2009 13.000 en 3000 jobs verloren.

In vergelijking met eerdere crisissen valt dit voorlopig nog relatief mee. Dat blijkt ook uit de ontwikkeling van de werkloosheidsgraad. Die klom van 10,4 procent in het najaar van 2008 naar 11,8 procent deze zomer. Die stijging is nog altijd duidelijk beperkter dan die tijdens de vorige recessie toen de werkloosheidsgraad zo’n 2,5 procentpunt hoger klom (tot 13 %), terwijl de ernst van de recessie toch duidelijk zwaarder is. Op de arbeidsmarkt ligt het einde van de lijdensweg echter nog niet meteen om de hoek.

Traditioneel reageert de arbeidsmarkt met zo’n twee tot drie kwartalen vertraging op de eigenlijke economische activiteit. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat dit vandaag anders zou zijn. Dat impliceert dat als de economie de voorbije zomer de recessie achter zich liet, het nog tot de lente van 2010 kan duren voor de arbeidsmarkt weer boven water komt. Een sneller herstel van de arbeidsmarkt zou eerder spectaculair zijn. De meeste voorlopende arbeidsmarktindicatoren maakten ondertussen al de bocht, maar zijn nog mijlenver verwijderd van normale niveaus. Klassieke verbanden tussen de arbeidsmarkt en de economische groei suggereren dat de meeste jobverliezen en de grootste stijging van de werkloosheidsgraad nog moeten komen. Na die verslechtering zullen bovendien op z’n minst vijf jaar van relatief stevige economische groei nodig zijn om de werkloosheid terug te dringen tot het cyclische dieptepunt van het najaar van 2008. trends.be

Amerikaanse vastgoedmarkt klimt uit dal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content