WERELDBRUG

ABN AMRO België.

Christian Dumolin van Koramic/Wienerberger en TrustCapital zat hier voor enkele maanden aan de tafel, zeggen Christian de Marnix en Frank Demoen van ABN Amro. Van Orlao Dargan van de Londense ABN Amro-cel building materials kreeg hij een briefing over Ibstock, een Britse gevelstenenproducent (30% marktaandeel in Groot-Brittannië, veertig fabrieken in Groot-Britannië en de VS). Op 20 oktober meldde Wienerberger de aankoop van 29,80% in Ibstock voor 91 miljoen pond van Brierley Investments, een Britse participatiemaatschappij.

Christian de Marnix, (veertien jaar Paribas), is sedert 1 januari 1998 hoofd van corporate finance van ABN Amro België, een nieuwe activiteit van de Nederlandse megabank in België. Voor fusies en overnames is Frank Demoen de nummer één (na zes jaar bij Arthur Andersen en BBL). Christian de Marnix: “Het aantal M&A-mandaten is voor ons niet het belangrijkste criterium om succes of mislukking te noteren. ABN Amro is een network bank, wij werken met de Belgische corporate finance in een internationale matrixstructuur met specialisten in elk land en branchespecialisten, waarvan het leeuwendeel op kantoor is in Londen.” Frank Demoen: “Sterker dan andere banken weven wij het nationale aan het internationale en dat is een niche met veel toekomst. Opvallend is ook dat we meestal adviseur zijn van de meest dynamische partij, de koper, een expansieve onderneming die verder wil, groei zoekt, een internationale afmeting wenst. Wij werken nu onder meer voor een Belgisch bedrijf dat wil kopen in Polen; voor ABN Amro werken vijftien mensen in corporate finance in Warschau.” Fusies en overnames van 50 tot 100 miljoen frank vallen door de mazen van ABN Amro’s net. Frank Demoen: “We zitten, precies door de internationale dimensie, aan substantiëlere sommen.”

Morgan Stanley, Deutsche Morgan Grenfell, Merrill Lynch en Goldman Sachs bewerken België vanuit een Londens hoofdkantoor, en dan nog bijna uitsluitend de toptwintig van de Belgische bedrijven. Petercam is een sterke nationale speler, maar mist, zoals Bank Degroof, een internationaal netwerk voor grensoverschrijdende deals. Frank Demoen: “Typisch is onze begeleiding van de Vlaamse machinebouwer LVD bij de overname van de Amerikaanse concurrent Strippit. Het is een internationale operatie, met hoofdkantoren in twee landen, met de koper en de verkoper in twee landen, met een belangrijke weerslag op de branche van de machinebouw. Daarbij moet je hard negotiëren, verschillende zakelijke, financiële en fiscale culturen aan mekaar kunnen haken. Bij een Belgische fusie werk je op bekend terrein, gebeurt veel à l’amicale. Dat doen wij ook, maar onze toegevoegde waarde ligt bij de cross-border.”

Corporate finance is voor ABN Amro geen nevenactiviteit, evenmin M&A. Frank Demoen: “Belgische banken hebben meestal M&A-equipes van een twintigtal medewerkers en staan eerder aan de kant van de verkopers – het typische afstaan van de bedrijfseigendom om onder meer opvolgingsproblemen op te lossen. Corporate finance bij ABN Amro België telt vandaag vijf stafleden, maar deze netwerken wereldwijd met 7500 investment banking medewerkers van ABN Amro, op een totaal van 80.000, in 72 landen.” Christian de Marnix: ” Corporate finance is bij ABN Amro een kernactiviteit. Belgische banken blijven sterker steken bij de kredietverlening en slaan minder acht op hun corporate en M&A.”

ABN Amro België heeft een mandaat van de Federale Participatiemaatschappij om CBHK te begeleiden bij haar privatisering. CBHK besnuffelt onder meer partners buiten België. ABN Amro was gemandateerd door VNU voor de verkoop van haar VTM-participatie aan de Vlaamse Media Holding. Het samenvoegen van de bouwmaterialenactiviteiten van PetroFina en Lafarge draagt mee de handtekening van ABN Amro.

In 1997 stond ABN Amro op de vijftiende plaats in Europa voor corporate

finance transactions, in 1998 zal het de tiende zijn, zegt Christian de Marnix: “Sedert 1997 is ABN Amro opgetreden in ruim 200 M&A-transacties in meer dan twintig landen met een geaggregeerde waarde van 50 miljard dollar. We zijn nog jong in België, amper negen maanden, en goed gestart. Ik verwacht een sterker 1999.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content