Werd de Belgische wijnliefhebber bedrogen?

Het parket in het Franse Bordeaux voert een onderzoek naar fraude in de wijnsector. Mogelijk werden kleine ‘appellations’ onder meer in België onder een hoogdravend etiket verkocht. Het Belgische importbedrijf Geens-Benelux zit in de tang van justitie.

I n februari 2002 kreeg de grootste bui- tenlandse eigenaarsgroep in de streek rond Bordeaux enkele huiszoekingsteams over de vloer. Het van oorsprong Belgische importbedrijf Geens-Benelux, verbonden met het Franse Vignoble Rocher Cap de Rive, is “een belangrijk lid” van die eigenaarsgroep. In enkele kastelen van de groep in de bordeauxstreek, in Charente en Charente-Maritime, werden grootschalige huiszoekingen gedaan in een gezamenlijke actie van de gerechtelijke politie en de Direction de la Consommation et des Fraudes.

Er werden documenten in beslag genomen, stalen genomen uit de vaten, personeel werd ondervraagd. De operatie had betrekking op 700.000 liter wijn of bijna een miljoen flessen. Er werd gecontroleerd of het etiket, de reclame en de facturatie van de wijn klopten met de werkelijke oorsprong. De groep werd beschuldigd van valsheid in geschrifte en bedrog. Fraude in verband met de strikte reglementering van Bordelese wijn wordt geregeld aan het licht gebracht en bestraft met boetes, maar het is uitzonderlijk dat de politie een brutale inval doet in het beschermde wijnmilieu.

De “buitenlandse groep” werd er vooral van verdacht illegale assemblages aan te maken door een aantal kleine ‘appellations’ te mengen en ze vervolgens in het noorden van Europa onder het ‘edele’ etiket van een Montagne-St-Emilion, Côtes-de-Bourg of Médoc te verkopen. Daarbij zouden slechts bescheiden wijndomeinen betrokken zijn, zoals Château Bourdicotte, Cap d’Or en Hauterive.

Intussen heeft de affaire verschillende vertakkingen gekregen. De administratieve directrice van Vignoble Rocher Cap de Rive – de maatschappij die de eigendommen beheert – wordt ervan verdacht 800.000 euro te hebben verduisterd. Een adviseur van dezelfde maatschappij wordt verdacht van bedrog, gebruik van valse documenten en geheimhouding van misbruik van vertrouwen.

Mogelijk brengen de verschillende onderdelen van het dossier vreemde financiële stromen aan het licht bij de grote buitenlandse eigenaar waarvan Geens-Benelux een belangrijk lid is. Maar ze zouden volgens het parket van Bordeaux ook wel eens kunnen aantonen dat de Belgische consumenten misleid werden over de kwaliteit van de wijn die ze aankochten bij inkoopgroeperingen in België en Nederland en in een twaalftal ViniFrance-winkels.

De NV Geens-Benelux is al sinds 1937 invoerder en distributeur voor de Benelux van wijnen en sterke dranken uit de bordeauxstreek en de Midi. Daarin zitten zowel kleine als grote herkomstbenamingen. “De NV Geens heeft weinig contact met het Bordelese wijnmilieu, en toch is er tegenwoordig alleen maar sprake van ‘de affaire-Geens’,” zegt de Belg Justin Onclin, chief executive officer van de restaurant- en wijngids GaultMillau. “Als de zaak aansleept, kan dat een negatieve invloed hebben op de verkoop in België en op andere Belgen die in Bordeaux werken.”

Laurence D’Hondt

Er komt wel vaker fraude aan het licht in Bordeaux, maar het is uitzonderlijk dat de politie een massale inval doet in het beschermde wijnmilieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content