Welk vlees heeft Ter Beke in de kuip?

Na tien jaar aan elkaar snuffelen hebben de families Coopman en Van der Pluym elkaar eindelijk gevonden. Ter Beke en Pluma fuseren en worden de grootste vleeswarenproducent van ons land. De kersverse fusiegroep tekent voor een jaarlijkse omzet van 330 miljoen euro (inclusief de divisie kant-en-klare maaltijden van Ter Beke) en telt meer dan 1600 werknemers. De familie Van der Pluym verdwijnt niet uit beeld, want stapt samen met de familie Coopman in een stichting administratiekantoor die 55,5 % van het nieuwe Ter Beke zal controleren. Sterke man Eddy Van der Pluym wordt bovendien voorzitter van de vleeswarendivisie, waar hij in nauw contact zal staan met Luc De Bruyckere, die groepsvoorzitter blijft.

“Ondanks het leeftijdsverschil van bijna vijftien jaar kennen we elkaar al heel lang. Vooral op de Duitse markt hebben we in het verleden een aardig robbertje gevochten. Maar de waardering is altijd gebleven,” aldus De Bruyckere. Beiden weten dus welk vlees ze in de kuip hebben. Hun verwantschap is opvallend, maar het antwoord op de vraag welke nu de beste businessschool is, zal wellicht een eeuwige splijtzwam tussen beide entrepreneurs blijven. Luc De Bruyckere is een notoire Vlerickboy, terwijl Eddy Van der Pluym na zijn economiestudies aan de Antwerpse European University een MBA behaalde aan Insead in het Franse Fontainebleau.

Dat de bedrijven al niet veel eerder samengingen, is de schuld van de dioxinecrisis. “We zijn nog even complementair als in 1999, maar de crisis had onze beide bedrijven te veel verzwakt. Het zou absoluut geen goed idee geweest zijn om toen al samen te gaan,” verklaart Eddy Van der Pluym de vertraging.

Kort na de Tweede Wereldoorlog begon grootvader Van der Pluym – een schipperszoon – een groothandel in vleeswaren. Zijn twee zonen zetten de zaak verder en schakelden over naar de productie van fijne vleeswaren. Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw zette Pluma de eerste schuchtere stapjes in het buitenland. Nog altijd gaat er veel aandacht naar de export, want die is goed voor 69 % van de omzet. In Nederland is Pluma aanwezig met het volledige assortiment, in Duitsland en Groot-Brittannië gaat het vooral om paté.

Als auditor bij Deloitte proefde de jonge Eddy Van der Pluym eerst nog twee jaar van het bedrijfsleven buiten de familiale muren, maar in 1984 trad hij bij zijn vader in dienst. Amper vijf jaar later kreeg hij de algemene leiding van het bedrijf in handen. Hij zorgde meteen voor opschudding. De Britse warenhuisketen Marks & Spencer stond op het punt om klant te worden, maar knapte af op de toestand van de fabriek. In de beste Vlaamse traditie had de familie nu en dan een stukje bijgebouwd, waardoor de fabriek tot een onlogisch kluwen was verworden. Om de Britten over de streep te trekken, stelde Eddy Van der Pluym voor om een gloednieuwe fabriek op te richten. “Het kostte moeite om de familie te overtuigen, maar uiteindelijk kreeg ik toch mijn zin. Het was een risicovolle onderneming, want het ging om een investering van bijna 20 miljoen euro terwijl we toen nauwelijks meer omzet draaiden,” getuigt Van der Pluym, die zelf vader is van een zoon en een dochter. Achteraf bleek het een goede zet, want Groot-Brittannië werd een succesverhaal. Het leverde Pluma zelfs de exportprijs Golden Bridge 2004 op.

Eddy Van der Pluym kijkt ook veel verder dan de eigen bedrijfsmuren. De Antwerpenaar heeft een indrukwekkend lijstje mandaten: voorzitter van Fevia Vlaanderen, bestuurder bij Fevia nationaal en bestuurder bij Voka-VEV zijn wellicht de belangrijkste. Zich bewust van het belang van innovatie – zelfs in een traditionele sector als de voedingsnijverheid – was Van der Pluym de grote roerganger achter de uitbouw van Flanders’ Food. Bij dit innovatiecentrum kan de Vlaamse voedingsindustrie sinds kort terecht met al haar wetenschappelijke en technologische vragen. De sectorgenoten zijn hem daar zeer erkentelijk voor en spreken unisono vol lof over hem. Ook burgemeester Walter Van Der Plaetsen is trots op de grootste werkgever van zijn gemeente. “Wist je dat Wommelgem de gemeente in de provincie Antwerpen is waar het hoogste percentage van de bevolking in de eigen gemeente werkt?”

Opvallend in zijn mandatenlijstje is voorts nog de titel ereconsul van Polen voor de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. “Dat is eerder iets uit de vrijetijdssfeer,” lacht Van der Pluym. “Al veel langer ben ik van plan om iets in dat land te gaan doen en die nieuwe contacten zouden ooit van pas kunnen komen. Met de fusie ligt dat natuurlijk anders, want de klemtoon ligt nu eerder op de Benelux. Maar je weet nooit.”

Verhinderde de dioxinecrisis van 1999 een veel vroegere fusie, ook op privévlak betekende het voedselschandaal een echte spelbreker voor Eddy Van der Pluym. In zijn vrije tijd was hij namelijk een echte racefanaat die zelfs zijn eigen raceteam had. Gedwongen door de omstandigheden moest hij zich echter volledig uit de autosport terugtrekken. Een spijtige zaak, want Van der Pluym was een niet onverdienstelijk coureur in Belcar en Ferrari Challenge. Als copiloot van Patrick Snijers behaalde hij ook mooie ereplaatsen in de rally van Ieper en de Boucles de Spa. In de rally van de Condroz mocht hij zelfs met de champagne spuiten. “Al zegt dat veel meer over de kwaliteiten van de piloot dan die van mij,” zegt hij bescheiden.

De laatste jaren is Van der Pluym niet meer op een racecircuit geweest. Hij heeft zich namelijk omgeschoold tot marathonloper. Vorig jaar liep hij al de marathons van Stockholm en New York, dit jaar staan Berlijn en Chicago op het programma.

EDDY VAN DER PLUYM (48)

Fuseert zijn bedrijf Pluma met Ter Beke.

Wordt de nieuwe voorzitter van de vleeswarendivisie van Ter Beke.

Dirk Van Thuyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content