Welk lot wacht het pond sterling?

Terwijl de Britse beurs uiteindelijk maar in beperkte mate onderhevig zal zijn aan de resultaten van de verkiezingen, is dat voor het pond sterling heel anders. Op dit moment zit er in de koers van het pond een hoge graad van onzekerheid verwerkt, wat in feite niet meer dan normaal is zolang de winnaar niet bekend is. We zullen moeten wachten op de verkiezingsuitslag en op het politieke en economische beleid dat gevoerd zal worden om het gigantische overheidstekort van het land terug te dringen alvorens het pond weer wat rust kan vinden. Het scenario voor het pond zal afhankelijk van de partij die de verkiezingen wint.

> Duidelijke meerderheid van de conservatieve partij: in dit geval verwachten we dat het pond zeer snel de hoogte in zal gaan. Na maanden van onderwaardering zal de Britse munt haar goede vorm terugvinden dankzij doortastende fiscale maatregelen en een aanval op het overheidstekort. De situatie zou echter kunnen keren als in 2011 en in de jaren daarna blijkt dat het tekort niet snel genoeg daalt.

> Duidelijke meerderheid van de Labour-partij: in eerste instantie zal het pond sterling verzwakken. Het vooruitzicht van een tragere en meer geleidelijke afbouw van het tekort zal aanvankelijk op de munt wegen. In een tweede fase, zodra Brown of een van zijn opvolgers zich krachtdadiger uitlaat over het terugdringen van het tekort, zal de munt weer wat kleur krijgen en zich stabiliseren.

> Coalitie: de richting die het pond uitgaat, hangt in dit geval af van welke partij de coalitie leidt. Afhankelijk van wie de bovenhand heeft, zal het pond sterling een van de twee bovengenoemde scenario’s volgen, zij het in een lagere versnelling vanwege de coalitie.

Uiteindelijk is het grootste risico voor de Britse munt een onzekere postelectorale periode waarin de coalitie moet worden gevormd. Een nieuwe pe-riode van twijfel zou immers een sterke neerwaartse druk uitoefenen op de munt, die nog meer terrein zou verliezen tegenover de belangrijkste andere munten.

Vergeet niet dat het pond sinds 2008 maar liefst 16 % van zijn waarde is verloren tegenover de euro en 24 % tegenover de dollar.

Morgan Stanley verwacht dat de koers van het pond dit jaar ongewijzigd zal blijven (tenzij er een periode van onzekerheid volgt na de verkiezingen). “Tegen het einde van het jaar zal het pond schommelen rond 0,83 EUR/GBP en 1,49 GBP/USD”, besluiten de analisten van Morgan Stanley, die niet verwachten dat het pond op middellange termijn de status van sterke munt zal terugvinden als gevolg van het grote overheidstekort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content