Wees een beetje meer Singaporees

Ilse De Witte

NASSIM TALEB waarschuwde in zijn bestseller De zwarte zwaan dat epidemieën acuter zouden worden naarmate we meer reizen. Volgens velen heeft de Libanees-Amerikaanse statisticus in zijn boek, dat verscheen in april 2007, ook de financiële crisis voorspeld. En Taleb was niet de enige die een killervirus voorspelde dat zich door onze internationale reizen snel over de hele wereld zou kunnen verspreiden.

Singapore was het enige land ter wereld dat jaren geleden al aan Taleb vroeg hoe het met een pandemie zou moeten omgaan. Voorlopig houdt Singapore de stadstaat goed stand in de strijd tegen dit coronavirus, met een driehonderdtal besmettingen twee maanden nadat de eerste besmetting er is ontdekt. Het land was goed voorbereid en had zelfs na enkele dagen een gids van 30 pagina’s klaar om de continuïteit van zijn bedrijven te garanderen. Wij niet.

Een van de grootste verschillen tussen de Singaporezen en de Belgen is de discipline die ze aan de dag leggen. De Singaporezen plaatsen, net zoals de meeste Aziaten, in deze crisis het maatschappelijke belang boven het eigenbelang. Ze poetsen en ontsmetten zich te pletter. Ze meten hun temperatuur de hele dag door. En als ze thuis moeten blijven, blijven ze thuis. Toegegeven: er dreigen ook strenge straffen als ze hun thuisquarantaine niet respecteren.

Maar burgerzin tonen kunnen wij allemaal, ook zonder dat de overheid die oplegt. Ook bedrijven kunnen voor hun werknemers verantwoordelijkheid opnemen en voorzorgsmaatregelen treffen zoals Singapore dat doet. De overheid ten slotte moet de touwtjes strak in handen houden en op geen enkel moment het signaal geven dat de strijd gestreden is.

Viel de uitbraak van het virus in Europa te voorspellen? Mogelijk. Zijn er fouten gemaakt? Allicht. Maar laat ons de eventuele rekeningen achteraf vereffenen. Wees nu gewoon allemaal een heel klein beetje Singaporees.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content