Weer een Israëli die Amerika verkiest

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Het beursgenoteerde IT-bedrijf Unitronics heeft de instorting van de nieuwe economie overleefd.

Maar twijfels over de beursnotering zijn er wel. Unitronics overweegt Euronext te verlaten en een Amerikaanse beurs op te zoeken.

Vier jaar geleden begon het informaticabedrijf Unitronics met veel optimisme aan zijn beursavontuur op Euro.NM. Via Smeets Securities (nu Delta Lloyd Securities) trok het bedrijf vooral Antwerpse investeerders en Belgische institutionelen aan. En toen stortte de nieuwe economie in elkaar. Unitronics werd extra hard getroffen. Een onderneming met hoofdzetel in het roerige Israël maakt investeerders sowieso nerveus.

“Voor het eerst in maanden ben ik weer optimistisch,” zegt chief executive officer Haim Shani. “Ik verwacht dat we in de komende maanden break-even halen.” Shani bracht onlangs een bezoek aan Belgische bankiers, investeerders en analisten. In de wandelgangen van het Zaventemse Sheraton getuigt hij over de recente strategiewijziging van zijn bedrijf. Naast de kernactiviteit in programmable logic controllers (PLC’s) wil Unitronics zich richten op logistieke platformen, “een sector waar we amper aanwezig waren en dus geen klanten als concurrent voor de voeten lopen”.

PLC’s zijn toestellen die (via het internet en andere communicatievormen) een productielijn of logistieke processen sturen, eventuele fouten detecteren en aanpassen. Zo kan een frisdrankfabrikant met deze technologie vanuit het logistieke centrum de verkoop van de blikjes in detail controleren en de verdeling sturen. Een andere toepassing zijn geautomatiseerde foutmeldingen in het productieproces die per sms aan de ingenieur worden gemeld. In België vonden de PLC’s (dikwijls via verdeler Geveke) hun weg naar Bekaert, Balta, UCB, Dolmen, de NMBS, Dredging International en… de brandweer van Turnhout. “Zonder het product van Unitronics valt de dispatching stil. Dat is overigens nog nooit gebeurd,” meldt de brigade.

Negatieve trend omgebogen

Unitronics boekte in 2002 een omzet van 4,25 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 2,58 miljoen. Onlangs kondigde Unitronics aan dat de omzet in het eerste kwartaal van 2003 met 17 % is toegenomen tegenover het kwartaal ervoor, en verdubbeld tegenover het eerste kwartaal in 2002. Dat het geen toevalstreffer is, blijkt uit het feit dat zelfs in deze moeilijke tijden de omzet sinds anderhalf jaar elke maand gestaag toenam.

De aandelen stegen van 3,72 euro bij de introductie (oktober 1999) naar 12 euro (februari 2000), om vanaf dan te dalen naar 0,3 euro (oktober 2002). Met een free float van 32 %, een lage beurskoers, een productengamma met zicht op commercieel succes en een sterke beheerscontrole door Haim Shani, lijkt Unitronics een ideale kandidaat voor een delisting met behulp van een externe kapitaalverschaffer.

“We stellen onze beursstrategie voortdurend in vraag,” zegt de CEO. “Ik geloof dat niet zozeer de beursintroductie een slechte zaak was, dan wel onze enigszins opgedrongen keuze voor Euro.NM, nu Euronext. Daarom kijken we in de richting van Amerika als mogelijke notering, ook al omdat daar onze groeimarkt ligt.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content