Wederzijds respect

De privésector kan leren van de non-profit, en vice versa. Dat ervoeren Michel Vermaerke van Febelfin, en Wendy De Tandt, directeur van een beschutte werkplaats.

MICHEL VERMAERKE (52)

Wie bent u?

“Ik ben gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de belangenorganisatie van de financiële sector. Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en het eerste aanspreekpunt voor de banken, de overheid, Europa, de toezichthouders, de vakbonden… Mijn belangrijkste taak bestaat erin de positie van de sector te bepalen, die uit te dragen en te verdedigen, en te streven naar werkbare oplossingen.”

Waarom neemt u deel aan deze cyclus?

“Elke generatie is het aan zichzelf verplicht de volgende kansen te geven en jong talent aan te moedigen. Als onafhankelijk bestuurder bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen sprak het mij erg aan dat ik gekoppeld werd aan iemand uit de zorgsector. De wereld van beschutte werkplaatsen was nieuw voor mij. Het leek me interessant die te leren kennen. En ik geraakte gecharmeerd door het talent en de gedrevenheid van Wendy. Zij heeft het potentieel om het te maken, ook buiten de non-profit.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Ik ben ervan overtuigd geraakt dat de non-profit meer erkenning verdient dan ze doorgaans krijgt van de privésector. De twee kunnen veel van elkaar opsteken. Ik was bijvoorbeeld verbaasd over de manier waarop De Dagmoed met bijzondere uitdagingen omgaat en de flexibiliteit waarmee de organisatie geleid wordt. Er zijn verschillende klanten, die vaak specifieke vragen hebben, en dat moet, gezien het bijzondere menselijke kapitaal, ingepast worden in een heel strakke organisatie.”

Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?

“Als babyboomer vind ik dat we meer moeten luisteren naar de jonge mensen. Zij kijken op een andere manier naar de wereld. Zij hebben bijvoorbeeld meer oog voor de menselijke factor en de betrokkenheid van medewerkers, terwijl management mij toch vooral is aangeleerd in termen van processen en performantie. Nochtans zijn soft skills en opleiding belangrijke troeven voor de toekomst. Meerdere banken staan voor ingrijpende herstructureringen; zij kunnen voor omgang met hun mensen nog veel leren van de non-profit.”

WENDY DE TANDT (35)

Wie bent u?

“Ik ben algemeen directeur van de beschutte werkplaats De Dagmoed in Geraardsbergen. Ik ben begonnen als maatschappelijk werkster bij een OCMW, maar dat was mijn ding niet. In avondonderwijs heb ik mijn diploma pedagogische wetenschappen gehaald en uiteindelijk ben ik als productieleider in De Dagmoed terechtgekomen. Na zes maanden ben ik doorgegroeid tot algemeen directeur.”

Waarom neemt u deel aan deze cyclus?

“Hoewel ik niet economisch geschoold ben, word ik dagelijks geconfronteerd met de economische wetmatigheden. Daarom wilde ik weten of we goed bezig waren met De Dagmoed, en hoe we nog beter konden worden. Wij zijn al een paar keer tegen de muur gelopen en altijd weer rechtgestaan, maar ik wilde manieren ontdekken om daarmee om te gaan. Als beschutte werkplaats krijgen we subsidies, maar voor meer dan de helft van de inkomsten moeten we zelf zorgen.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“We hebben heel veel via e-mail overlegd. Michel trachtte me uit te dagen, zodat ik zelf tot nieuwe inzichten kwam. Ik heb vooral veel geleerd over strategie. Ik denk nu veel meer in termen van langetermijnstrategie. Als er iets gebeurt, blussen we nog altijd het brandje. Maar ik denk een stap vooruit: hoe gaan we ervoor zorgen dat er niet opnieuw een brandje uitbreekt? Bovendien tracht ik andere mensen in de organisatie te overtuigen ook zo te denken.”

Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?

“Ik stel mezelf en mijn werkzaamheden ter discussie: waar ben ik mee bezig? Wat wil ik hiermee precies bereiken? Waar wil ik naartoe? Ik probeer proactief bezig te zijn met de zaken waarmee je het verschil kunt maken. Zo hebben we, in samenspraak met de medewerkers, een protocol opgesteld om het ziekteverzuim te bestrijden. De missie en de visie zijn uitgeschreven, en ik ben bezig met van een plan over de positionering en de strategie van De Dagmoed op lange termijn.”

Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Management Associatie, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Jonge Manager, Wijze Mentors, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

PATRICK CLAERHOUT, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content