WEDDEN OP VROUWEN

Op de valreep van de fusie tussen Rhône-Poulenc en Hoechst, verruilde Luc Bosmans (41 j.) zijn functie als algemeen directeur Novo Nordisk België voor dezelfde post bij Rhône-Poulenc Rorer, de farmaceutische tak van het Franse chemieconcern. Een gok. Hij weet immers niet of hij binnen enkele maanden nog op post zal zijn. Tijdens de onderhandelingen speelde echter de nakende fusie mee. “Uiteraard zijn er in mijn contract wel beschermende clausules toegevoegd. Toch moet je op je veertigste nog risico’s durven te nemen,” verklaart hij.

Met als moedertaal Nederlands maar opgeleid in het Frans, blijft Bosmans bescheiden over zijn carrière. “Ik omringde me steeds met competente mensen. Daarbij heb ik een voorkeur voor vrouwen in het management. Ze zijn sluwer, beter georganiseerd en loyaler dan hun mannelijke collega’s.”

“Mijn belangrijkste taak is het uitbouwen van relaties op lange termijn. België is een ingewikkeld land met drie verschillende ministers van Volksgezondheid, gepolitiseerde mutualiteiten en verzuilde ziekenhuizen. Vaak droppen multinationals expats in de directeurstoel. Die kregen de finesses van het Belgische systeem zelden onder de knie.”

Luc Bosmans haalde in 1993 een Business Degree aan de Vlerick School voor Management in Gent en volgde recentelijk een managementopleiding aan Insead Fontainebleau.

Toch startte zijn carrière al in 1979 na zijn opleiding commerciële wetenschappen aan het Ephec in Brussel. Na zijn legerdienst werkte hij eerst als bediende bij een distributeur van elektrische huishoudtoestellen. Na enkele jaren begon hij in het veld als artsenbezoeker voor American Cyanamid, intussen American Home Products. Na een tussenstap als verkooptrainer kwam hij terecht bij Kabi Pharmacia, een Zweedse farmamultinational. Hij bleef er negen jaar en klom op in de hiërarchie. Gelauwerd door enkele overnames ging Luc Bosmans in op het aanbod om voor de Zweedse farmaciegroep Novo Nordisk directeur België en Luxemburg te worden. Zonder de beschikbaarheid van een nieuw product, groeide onder zijn bewind de omzet in België van 820 tot 1040 miljoen.

Sedert 1 januari is hij nu algemeen directeur bij Rhône-Poulenc Rorer België dat een omzet haalt van 2,4 miljard frank. Een vreemd moment om de overstap te maken. “Ik wist dat RPR turbulente jaren voor de boeg heeft en dat prikkelt.”

Om het evenwicht tussen professionele en persoonlijke activiteiten te bewaren, doet Luc Bosmans aan sport. “Meer dan 25 jaar speelde ik voetbal. Tegenwoordig hou ik mijn conditie op peil met fitness en mountainbiking. Daarnaast verkies ik historische romans boven managementlectuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content