“We zijn klaar voor nieuwe overnames”

Michèle Sioen volgde vorig jaar haar vader op als CEO van de textielgroep Sioen. Ze droomt van toegevoegde waarde via innovatie.

Ik denk dat ik een onverbeterlijke optimist ben,” zegt Michèle Sioen. “Dit helpt me over alle mogelijke stress heen, en ook over eventuele tegenslagen. Als die er al zouden zijn.” Je hoort de CEO van de beursgenoteerde textielgroep Sioen (Ardooie) dus niet klagen. Haar eerste jaar was zeker geen annus horribilis, maar toch. De grondstofprijzen voor producten als polyester of pvc bleven onverminderd stijgen, tot dertig procent op een jaar tijd. “Ja, je zou er koppijn van krijgen,” zucht ze.

Maar ze kan er ook om lachen. Want tegenover die ondraaglijke prijshausse stond ook heel wat goed nieuws. De schulden werden afgebouwd naar een meer aanvaardbaar niveau en de verkoop bleef stijgen. “Meer dan ooit zijn we het aan onszelf verplicht ons te manifesteren via onderzoek en ontwikkeling,” zegt Michèle Sioen. “Slechts zo evolueren we richting nieuwe producten en nieuwe toepassingen, een must in onze sector. We proberen daarom mee te denken met onze business-to-businessklanten. We zoeken mee naar oplossingen voor hun problemen. Ondernemerschap staat synoniem voor het creëren van toegevoegde waarde. Vandaar dat we ons ook helemaal focussen op nichemarkten en nicheproducten.” Toen ze een jaar geleden in het spoor trad van haar vader Jean-Jacques Sioen, had ze bij wijze van spreken al vijftien jaar ‘stage vanop de eerste rij’ achter de rug. Grote verrassingen kon ze dus nog moeilijk meemaken. “In de zetel van CEO voel ik echter dat ik meer dan ooit moet delegeren, en anderen sturen,” zegt Michèle Sioen. “Mijn belangrijkste opdracht bestaat erin om van het ene bedrijf naar het andere te rennen en de grote lijnen uit te zetten. We spreken over 35 bedrijven in vijftien verschillende landen.”

Ze was het eerste jaar dus veel onderweg. Toch vond ze ook de tijd om op het hoofdkwartier de organisatie bij te sturen. “Ons directiecomité (acht mensen) is nieuw, werkt volgens de recentste voorschriften van corporate governance en geeft helemaal voldoening,” zegt ze. Veel tijd gaat er ook naar rechtstreekse contacten met analisten en met banken. “CEO zijn is echt een ongelooflijke allroundjob,” vindt Michèle Sioen. “Nog veel meer dan ik kon vermoeden.”

Of ze ook fouten heeft gemaakt tijdens die eerste 365 dagen? “Iedereen maakt fouten. Maar ik blijf zorgen voor een balans in mijn leven. Hard werken, maar ook veel sporten. Joggen en zwemmen pakken ze me niet af.”

En hoe de tweede cyclus van 365 dagen zal evolueren? “We zijn gezien de schuldenafbouw klaar voor een nieuwe sprong voorwaarts, voor nieuwe overnames. U hoort nog van ons.”

MICHÈLE SIOEN (SIOEN)

IS: CEO groep Sioen.

VRIJE TIJD: zwemmen en joggen.

KCa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content