“We zijn jaren vooruit op onze concurrenten”

De grootste producent ter wereld van machines en werktuigen voor de diamantnijverheid investeert volop in O&O en hooggekwalificeerd personeel. En dat rendeert. Ook in België.

W erkhuizen voor fijne Mekaniek Bettonville, zo heet het bedrijf uit Wijnegem voluit. En die naam geeft meteen een treffende beschrijving van wat Bettonville doet: het produceert de meest verfijnde lasertechnologie voor het bewerken van diamant die er te verkrijgen is en heeft zich de voorbije vijf jaar, onder impuls van gedelegeerd bestuurder Krystyna Jedraszak, ontpopt tot onbetwist marktleider. De omzet werd verdubbeld, het personeelsbestand steeg van vijf naar 45 (cijfer 2004) en de cashflow in 2002 bedroeg 25 keer die van 1998.

Aan het succesverhaal zit een kleine voorgeschiedenis. In 1992 kocht een groep investeerders de NV Bettonville. Het familiebedrijf had een uitstekende reputatie op het vlak van de productie van zaagbladen voor diamant en had met die reputatie een voet tussen de deur gekregen bij de meeste handelaren, veelal moeilijk te prospecteren familiezaken. Die sterke klantenportefeuille en de bestaande producten moesten samen de spil vormen van het nieuwe Bettonville. De overnemers koppelden het bedrijf aan een Zuid-Afrikaanse specialist in automatische diamantbewerking, die ingenieurs, knowhow en stocks kon inbrengen.

Tussen 1995 en 1998 begon de verwerkende diamantindustrie de gevolgen te voelen van de globalisering en trokken sommige bedrijven hun productie weg uit België. Bettonville, dat al agentschappen had in Rusland en Israël, wilde ook die trein niet missen en pakte uit met een groots project in India. “We hebben in 1997 een showroom neergezet in Visakhapatnam, aan de Indiase oostkust. Een investering van 3 miljoen dollar,” zegt Krystyna Jedraszak. “De fabriek is van a tot z uitgerust met machines van Bettonville.”

Vooral het sinds 2001 gecommercialiseerde lasersysteem voor het bewerken van diamant kent succes in de diamantwereld. In 2001 was de lasersnijder nog goed voor 5 procent van de omzet; in 2003 bedroeg dat aandeel al 47 procent. De machine is met kleine aanpassingen in de vasthechting van het te slijpen stuk, trouwens ook inzetbaar in de micro-elektronica. Zo levert Bettonville aan enkele grote elektronicaproducenten. Krystyna Jedraszak “Met dit systeem zijn we jaren vooruit op onze concurrenten.”.

Wouter De Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content