“We zijn België beu”

Waarom laat Massive, specialist in verlichting, zich verhandelen door Amerikaanse financiers? Officieel is er geen commentaar. De eigenaars zouden het ondernemen in België beu zijn.

Waarom stoppen de veertigers Petrus (Piet) en Jan De Jaeck met verlichtingsreus Massive? Je zult het nooit uit hun mond vernemen, daarvoor zit de geheimzinnigheid te zeer in hun bloed. Bij hun vrienden is echter te horen “dat ze het niet meer zien zitten om te ondernemen in België met die bekrompen vakbonden en ondernemingsvijandige paars-groenen”. Het eigenzinnige soort ondernemers waar de broers De Jaeck model voor staan (zie Opinie blz. 145), verliest zijn draai in België. Ze stoppen liever hun geld in buitenlandse activiteiten (of kunst, zoals de stam-De Jaeck). De verkoop van Massive wekt bij de vakbonden geen verbazing: het zat er aan te komen. De familie – de derde generatie in het bedrijf – heeft haar zakelijke patrimonium ondergebracht in holdings naar Nederlands recht.

Massive is logistiek goed georganiseerd. In de Lage Landen domineert de onderneming de detailverkoop, onder meer via eigen winkels, en ook in warenhuizen rukt ze op. De bekendste fabriek staat langs de snelweg Luik-Antwerpen in Wommelgem. Vandaag wordt de productie en de distributie gecoördineerd vanuit het Massive International Service Center in Kontich. De internationalisering leidde de keten naar de buurlanden, Griekenland, Spanje, Oostenrijk, verschillende landen van Centraal-Europa (Rusland incluis) en naar joint ventures in Azië (onder meer in China).

Massive is geen trendy merk. De koperen luchters met glazen parels mikken op de supporters van FC De Kampioenen. En met succes. Massive (zie Trends, 25 april 1998) is de derde grootste verlichtingsfabrikant van Europa, na Thorn/Zumtobel en Philips. De onderneming boekt een omzet van circa 250 miljoen euro en geeft werk aan ruim 2000 mensen in tien landen.

De Financieel-Economische Tijd noemt als koper de Amerikaanse investeerder CVC Capital Partners. CVC is even discreet als de verkoper en speelt in de hoek van 3i, Industri Kapital en de Gimv. De Amerikaan is in België bekend van de handel in en de ombouw van familiale nichespelers. In 1999 verwierf CVC Capital de helft van het kapitaal van de nieuw opgerichte holding ACV Heating Systems, de koepel boven Ateliers de Construction d’Appareils de Chauffage et de Ventilation (ACV), opgericht in de jaren twintig door de familie Buchet uit Ruisbroek. De generatiewissel en de familiale verknooptheid lagen moeilijk. GeertDuyck van CVC Capital in België bood zijn diensten aan om de onderneming te hertimmeren, van nieuw management te voorzien en vers geld te fourneren.

F.C. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content