‘We moeten de samenwerkingen opdrijven’

WIE

Dirk Van Evercooren (54)

WORDT

Algemeen directeur van ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie

WAS

Met een diploma algemene economische wetenschappen aan de VUB begon Dirk Van Evercooren zijn carrière op de studiedienst van het ABVV. Daar volgde hij twaalf jaar thema’s als de Index- en Prijzencommissie, maar ook de conferentie van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro, waar duurzame ontwikkeling op tafel kwam. In 2002 stapte hij over naar de Vlaamse energieregulator VREG. Daar werd hij socio-economisch directeur en later directeur marktwerking.

WIL

“De hernieuwbare-energiesector is belangrijk voor ons klimaat, maar zeker ook voor onze economie”, zegt Van Evercooren. “ODE is het belangrijkste expertisecentrum. Tegelijk moet het de ambitie zijn te evolueren naar het post-subsidietijdperk. Sommige windparken op zee en kleine zonneparken worden al zonder steun gebouwd.”

“De interne uitdaging is de organisatie beter aan elkaar te doen hangen. ODE overkoepelt vijf technologieplatformen: wind-, zonne- en bio-energie, warmtenetten en warmtepompen. Ik wil voortbouwen op de sterke platformwerking, maar ook de horizontale werking versterken. Dat wordt een bijkomende troef.”

“De energiewereld evolueert in een hoog tempo, maar is behoorlijk versnipperd. Daarom steun ik het idee achter de Energy Hub, de locatie die we delen met Febeg (elektriciteits- en gasbedrijven), Edora (Franstalige ODE), BOP (zeewind), Cogen (warmte-krachtkoppeling), Flux50 (innovatie) en Becquerel (studiebureau). De bedoeling is te zoeken naar spontane vormen van synergie en de uitwisselig van ideeën. Dat soort samenwerkingen moeten we intensifiëren.”

VRIJE TIJD

Elektrische wagens en fietsen, koken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content