‘We jagen op de achterblijvers’

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Danny Reweghs, directeur strategie bij Inside Beleggen.

Het valt niet te ontkennen: aandelen zijn vandaag niet goedkoop meer en alleen geliefd omdat obligaties nog duurder zijn en een spaarrekening helemaal niets meer opbrengt”, zegt Danny Reweghs, directeur strategie bij Inside Beleggen. “De beurzen zijn het voorbije jaar vooral gestegen vanwege de dalende rente en niet omdat de bedrijfsresultaten beter waren dan verwacht.” Volgens Reweghs blijven aandelen alleen aantrekkelijk als de rente historisch laag blijft en de bedrijfsresultaten over de brede lijn niet tegenvallen.

“In een dergelijke beursomgeving voelen we ons bij Inside Beleggen vooral comfortabel met bedrijven die de voorbije jaren om de een of andere reden niet zo goed hebben gepresteerd op de beurs en waarvan we denken dat ze het ergste achter de rug hebben”, aldus Reweghs. Hij en zijn collega’s maken dus een bewuste keuze voor de achterblijvers, zowel in Europa als elders in de wereld. Op die manier worden dure aandelen vermeden.

De andere rode draad in de aandelenportefeuille van Reweghs is dat de aandelen gelinkt zijn aan een centraal langetermijnthema, namelijk de convergentie van de wereldeconomie. De groeilanden zullen een substantieel grotere economische groei kennen dan de mature, geïndustrialiseerde landen. “Vooral de opkomst van een consumerende middenklasse in de groeilanden is een aantrekkelijk thema om te bespelen”, legt Reweghs uit. “Ook andere thema’s en sectoren die daar rechtstreeks of onrechtstreeks mee verbonden zijn, vinden we aantrekkelijk, zoals landbouw, energie, grondstoffen en de vergrijzing”, besluit hij. Op die manier wordt het komende jaar getracht een meer dan gemiddeld rendement te halen, waarbij de timing belangrijk is om dat te realiseren.

1. TESSENDERLO GROUP

“Tessenderlo Group is zonder veel discussie het lelijke eendje van de Brusselse beurs de voorbije twintig jaar. De koers staat vandaag waar die vijf jaar geleden stond, maar ook tien en twintig jaar geleden. De financiële crisis trof de chemiegroep erg hard. Het model van de ‘communicerende vaten’, waarbij de ene afdeling het verlies van de andere divisie opving, bleek achterhaald. Het bedrijf was te Europees gebleven en te zeer blijven hangen in de basischemie. Er werd vanaf 2010 dan ook een grondige transformatie doorgevoerd, waarbij verschillende activiteiten werden verkocht. Helaas waren die niet erg begeerd en lag de verkoopprijs vaak onder de boekwaarde, waardoor Tessenderlo verliezen moest slikken op de verkopen.

“Toch zien we een mooie toekomst voor Tessenderlo, en een kans om het aandeel voor een aantrekkelijke prijs op te pikken. De pijnlijke herstructurering is achter de rug. Bovendien kreeg het bedrijf vorig jaar met Picanol een nieuwe referentieaandeelhouder. De vorige referentieaandeelhouder, de Franse staatsholding SNPE, wou al heel lang af van zijn belang in Tessenderlo en had niet dezelfde dynamiek om aandeelhouderswaarde te creëren. Luc Tack, de nieuwe sterke man bij de groep, heeft veel ervaring met ommekeerverhalen en met het verzilveren van de aanwezige expertise in een onderneming. Vandaag kan het aandeel nog opgepikt worden tegen een koers in de buurt van de 22 euro die Picanol betaalde.”

Beurs: Brussel; ticker: TESB

Koersdoel op twaalf maanden: 27 euro

2. SANOFI

“Het Franse farmaceutische concern Sanofi behoort tot de vijf grootste spelers binnen de gezondheidssector. Maar geen enkele andere farmagigant heeft zo geleden onder patentverval van belangrijke geneesmiddelen als Sanofi de voorbije vijf jaar. Het bedrijf is dan ook gaan bouwen aan nieuwe groeiplatformen die voor een ommekeer in de dalende omzet- en winstcijfers moeten zorgen. Sinds eind vorig jaar lijkt Sanofi daarin te slagen. Bij de recentste halfjaarresultaten kon het zelfs de winstverwachtingen voor dit jaar verhogen. De groeiplatformen, waaronder diabetes en het overgenomen Genzyme, tekenden een sterke omzetgroei op.

“Met achttien geplande introducties van nieuwe geneesmiddelen de komende jaren lijkt Sanofi klaar voor een nieuwe groeifase. Beleggers raken daar maar langzaam van overtuigd, want het aandeel is voorlopig een achterblijver binnen de eigen sector. We zien daar het komende jaar verandering in komen.”

Beurs: Parijs; ticker: SAN

Koersdoel op twaalf maanden: 88 euro

3. BARCO

“Het West-Vlaamse technologiebedrijf Barco is een stevige achterblijver op de Brusselse beurs. De voorbije jaren bleef de koers maar schommelen tussen 50 en 60 euro. Momenteel zitten we weer aan de onderkant van deze vork, na een teleurstellende eerste jaarhelft. Nu de spectaculaire groei van de digitale cinema voorbij is, is het zoeken naar nieuwe groeiverhalen. Een vervanger van die omvang heeft Barco vandaag niet meteen voorhanden.

“Toch is er reden tot hoop. Het orderboek neemt weer toe, zodat we op een betere tweede jaarhelft mogen rekenen. Bovendien beschikt de groep over 41 miljoen euro cash en werd duidelijk dat de afdeling Defensie en Luchtvaart in de etalage staat. De kaspositie en de opbrengst van de verkoop geven Barco extra mogelijkheden om de aandeelhouders te verwennen of nieuwe groei-opportuniteiten te benutten. Gezien de lage waardering – onder andere het feit dat het aandeel tegen dertien keer de verwachte winst noteert – zijn er hier mogelijkheden.”

Beurs: Brussel; ticker: BAR

Koersdoel op twaalf maanden: 62 euro

4. VOLKSWAGEN

“De halfjaarresultaten van de Duitse autobouwer Volkswagen waren solide en iets beter dan de gemiddelde analistenverwachting. Toch is de koers naar een jaardieptepunt gezakt. De overname van de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania is duidelijk nog niet verteerd. Nochtans lijkt het ons de enige manier om de winstgevendheid van deze weinig rendabele tak op te krikken. Volkswagen wil net als voor de personenwagens dezelfde platformen gebruiken voor zijn nu drie vrachtwagenmerken (VW, MAN en Scania), om zo de kosten te drukken en de winstmarge te verbeteren. Gelukkig blijven luxemerken Audi en Porsche erg goed verkopen. Samen vertegenwoordigen ze 20 procent van de verkopen van personenwagens van VW, maar tekenen ze voor twee derde van de totale groepswinst.

“Het aandeel wordt ook afgestraft voor de opnieuw vertragende Europese groei. Die groeivertraging bedreigt het herstel van de Europese autoverkopen. Het aandeel is hierdoor tegen zeven keer de verwachte winst en 0,9 keer de boekwaarde wel erg goedkoop geworden. De toppositie in China en het sterke management – dat de ambitie heeft om ‘s werelds grootste autobouwer te worden – worden zo compleet miskend.”

Beurs: Frankfurt; ticker: VOW3

Koersdoel op twaalf maanden: 210 euro

5. VALE

“De mijnbouwers hebben een fantastische periode achter de rug op de beurs, maar de jongste jaren is het kommer en kwel. De vraag uit China verzwakte, het aanbod nam toe en de prijzen gingen naar beneden. Bijgevolg zakken de winsten van de mijnbouwbedrijven en moeten ze hun investeringen verminderen. Zo zakte de koers van Vale in drie jaar tijd met 60 procent.

“Het overaanbod van ijzererts weegt heel sterk door bij deze Braziliaanse mijnbouwgroep. Ondanks de nummerdriepositie wereldwijd is de groep sterk gefocust op ijzererts, waarvan de prijs nog niet zolang geleden naar een dieptepunt is gezakt. Het aandeel noteert nu tegen de boekwaarde en amper zeven keer de verwachte winst voor 2014. Bovendien profiteert Vale als op één na grootste nikkelproducent ter wereld van de sterk stijgende nikkelprijs. We denken dat er de komende maanden een fraai herstel zit aan te komen.”

Beurs: New York; ticker: VALE

Koersdoel op twaalf maanden: 18 dollar

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content