“We hebben 30 miljoen euro bespaard”

Toen we Lieven Herman zestien maanden geleden voor het eerst voorstelden, was hij nog chief operating officer van Netnet Belgium. Ondertussen heeft Netnet zich ontpopt tot het volwassen Scarlet Telecom.

S carlet Telecom, de overnemer van KPN Belgium en Planet Internet, trekt deze zomer naar Euronext Brussel. “Over twee jaar moet je 500 miljoen euro omzet hebben als je nog wilt meespelen,” meent medeaandeelhouder Lieven Herman, voormalig technicus bij Alcatel. Tot dusver kreeg Scarlet alleen extern kapitaal van investeringsfonds NesBIC en Egeria, een vehikel van de familie Brenninkmeijer.

Voor de overnames was er alleen sprake van Netnet Belgium, dat zich na de acquisities ontpopte van een simpele doorverkoper van telefonie tot de trotse bezitter van een eigen netwerk en de Belgische nummer drie in internet. De naam veranderde in Scarlet Telecom. En toen bleef het lang stil.

“Je moet drie firma’s samenvoegen. Voor elke post heb je misschien drie baasjes. Het duurt een tijdje voor je die zaken op orde hebt. Maar op iets meer dan een jaar tijd hebben we een besparing doorgevoerd van toch wel 30 miljoen euro.” Het aantal banen kromp van ruim 290 naar 240. “Niet iedereen is in staat om zich aan een nieuwe cultuur aan te passen. Wie indertijd voor KPN koos, koos voor zekerheid, voor gestructureerde oplossingen met een batterij managementniveaus. Bij ons zijn die lijnen veel korter.”

Scarlet verkocht zijn Machelse telehotel aan Belgacom en stootte activiteiten af in beveiliging, videostreaming en internationale huurlijnen. “Kleine producten die veel werk vroegen.” Voor bedrijven focust Scarlet op virtuele private netwerken die geen dure huurlijnen, maar snelle internetverbindingen gebruiken. Die oplossing wordt ook gretig voor particulieren gebruikt.

Bij Scarlet bleef meerderheidsaandeelhouder PaulGelderloos aan het hoofd. Zijn rechterhand Tjeerd van Sitteren bleef verantwoordelijk voor acquisities. Daarbuiten veranderde veel. “Tijdens zo’n herstructurering geef je tijdelijke taken. Het pushen naar break-even vraagt misschien wel andere mensen dan het opbouwen van het nieuwe verhaal.” Dat is de taak van de nieuwe chief executive officer bij Scarlet in België, JulianStill, ex- Telenet, ex- Mobistar, ex-Netnet.

Lieven Herman zelf schoof eerst door naar de functie van COO voor de groep, maar is vandaag verantwoordelijk voor businessdevelopment. “Ik doe de speciaaltjes,” lacht hij. “Je wordt wijzer van zo’n overname. Een bedrijf is als een leven. Je hebt bepaalde kwaliteiten nodig op één moment en andere op een ander.” Eén van de speciaaltjes is spraak over DSL. Scarlet wil zelf de toegangslijnen van Belgacom huren om rechtstreeks telefonie en internet te verkopen, ook aan particulieren.

B.L.

“Je moet drie firma’s samenvoegen. Voor elke post heb je misschien drie baasjes. Het duurt een tijdje voor je die zaken op orde hebt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content