‘We beperken ons tot de grote massa’

JOS GEERTS "Zonder flexibiliteit geen duurzaamheid."

De energietransitie verhoogt tot nu toe de kosten in plaats van ze te verlagen. Om dat te verhelpen, mikt het piepjonge Loginco op een ‘vierde pijler’: groene stroom, in combinatie met vraagzijdesturing en opslag, op verbruikersniveau.

“Zonder flexibiliteit geen duurzaamheid. Die flexibiliteit kunnen we perfect bij elkaar zoeken”, meent Jos Geerts, een van de initiatiefnemers achter Loginco. Het bedrijfje wil particulieren en kleine ondernemingen helpen hun energiebevoorrading te vergroenen en tegelijk mee te werken aan het bewaren van het evenwicht op het net.

Loginco is het resultaat van vijf jaar denkwerk van zes ondernemers uit de sectoren energie, afval, telecom, logistiek en facility management. Daarbij kwamen Jos Geerts (ex-Electrabel en SITA), Paul De Knibber (ex-Pioneer), Marc De Witte (ex-Katoen en Noord Natie, nu FETSA), Guy Mertens (Sibes), en de ex-Alcatel-medewerkers Leon Swaretele en wijlen Werner De Smet, in contact met de energie-expert Bart Meersman van S2Enso.

Samen constateren ze dat het marktmodel van de energiesector, met zijn opdeling in de drie pijlers productie, transport en distributie, achterhaald is door de opkomst van de decentrale productie van groene energie. Daardoor moet het distributienet worden aangepast en moeten er centrales zijn die als back-up kunnen dienen voor momenten waarop er geen hernieuwbare stroom is. Dat betekent zware kosten, die worden doorgerekend aan bedrijven en particulieren.

Daarom wil Loginco meewerken aan de uitbouw van een vierde pijler: decentrale hernieuwbare energie, gecombineerd met opslag en vraagzijdesturing. Dat alles brengt het samen in Iness, een zelfontworpen systeem dat intelligent schakelt tussen batterijen, zonnepanelen of andere energiebronnen, en/of het stroomnet. Met de steun van Vlaio werd, samen met het elektrotechnisch expertisecentrum Eelab Lemcko van de UGent, al een prototype gebouwd. De eerste commerciële demonstratie volgt in het najaar. Indien succesvol, kan het Loginco-pakket worden gecommercialiseerd vanaf de tweede helft van volgend jaar.

Financieringsmodel

De doelgroep is vrij uitgebreid. “We beperken ons tot de grote massa”, lacht De Knibber. “De helft van de aansluitingen is kleiner dan 10 kilovolt. Dat is onze markt.” Met enkele duizenden aansluitingspunten kan Loginco al aan vraagsturing doen: het verbruik van huishoudelijke apparaten verschuiven in de tijd, of de stroom van de batterijen gebruiken om het evenwicht op het net te behouden. Dat concept is bekend van bedrijven als ReStore en Actility, maar gebeurt tot nu toe uitsluitend bij grotere industriële installaties.

De uitdaging van Loginco is het financieringsmodel. De installatie komt na de tellerkast te staan, en dus moet daar de investering worden terugverdiend. Maar, weet Geerts: “De grote besparingen zijn macro-economisch. De investeringen in groene energie kunnen beter worden gespreid, de afbouw van klassieke centrales kan worden versneld, en het stroomnet wordt ontlast. Er is dus overleg nodig tussen de ‘vierde pijler’, de klassieke energieleveranciers en de netbeheerders om tot een win-winsituatie te komen. Dat wordt bemoeilijkt door de regelgeving en de manier om energietarieven te berekenen. Met een plan van aanpak rond een financieringsmodel kan ook de grote massa investeren in systemen zoals Iness.”

Luc Huysmans, fotogra?e Thomas De Boever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content