Waver, bij Walibi…

Als kersverse hoofdstad van de provincie Waals-Brabant zoekt Waver zijn plaats in het nieuwe geopolitieke, en dus economische, landschap.

Halfweg tussen Brussel en Namen, respectievelijk de nationale en Waalse hoofdstad, zoekt Waver als hoofdstad van de provincie Waals-Brabant zijn plaats. Daarvoor heeft de stad heel wat troeven in handen. Want Waver is meer dan het attractiepark Walibi…

Als locomotief zorgde Walibi voor een heleboel ambitieuze, economische projecten. Voeg daarbij een groene omgeving en een bruisend stadscentrum met een tiental warenhuizen, meer dan duizend detailhandels, een zestigtal restaurants, 32 bankkantoren of financiële instellingen, 450 hotelkamers en enkele sportcomplexen. Ook de nabijheid van de universiteit in Louvain-la-Neuve is een pluspunt voor Waver.

De moderne bedrijfsleider, de drukte in Brussel beu, vindt in Waver een geslaagd compromis tussen een dynamische, economische omgeving en een aangenaam kader. En zo hebben ook bouwpromotoren en investeerders het begrepen. Ook op fiscaal vlak is het interessant om zich in Waver te vestigen. Zo ligt de globale kostprijs (huur, kosten en belastingen) per m² in Waver op gemiddeld 6000 frank per jaar. Bovendien zijn de huurprijzen per m² er 40 % lager dan in Brussel.

PRESTIGIEUZE INDUSTRIEZONE.

Onder impuls van de IBW ( Intercommunale du Brabant Wallon), die zich met de verkoop van terreinen en de ontwikkeling van gezamenlijke infrastructuur bezighoudt, groeide de industriezone Wavre Nord uit tot de belangrijkste van Waver.

Meer naar het zuiden huisvest het Parc Industriel Sud (20 hectare) 27 ondernemingen, goed voor 1633 jobs. Op iets bescheidener schaal opereren het Parc de la Nationale (13 ondernemingen, vooral garages, en 169 arbeidsplaatsen) en het Parc du Longchamps (7 commerciële bedrijven en 50 arbeidsplaatsen).

Geen van alle te vergelijken met Wavre Nord met z’n 130 ondernemingen en meer dan 2600 arbeidsplaatsen. Het park bestaat uit verschillende delen : het eigenlijke industriepark (70 hectare), het zakencentrum Les collines de Wavre (15 hectare), de uitbreiding van het industriepark Parc de la Noire Epine (55 hectare) en 18 hectare dienstenzone. De bekendste “bewoners” zijn Saab, Sun Chemical (op 2,5 hectare en goed voor 39 jobs), Kemira, Automatic Systems, Heytens, Fujifilm, Monsanto, Eli Lilly, Philips Research Center en vooral farmaceuticareus SmithKline Beecham, dat er een nieuw distributiecentrum wil optrekken.

OFFERS.

Bij de IBW is men uiteraard erg verheugd over het succes van Wavre Nord. Er zijn nog maar drie of vier terreinen te koop (voor ongeveer 1000 frank per m²), en er is al een kandidaat-koper die daarvan een groot deel wil, bevestigt men bij de IBW.

Niet minder dan 15 hectare van de industriezone Wavre Nord werden enkele jaren geleden samen verkocht aan de onderneming Codic, die nu instaat voor de promotie en de geleidelijke ontwikkeling van het zakencentrum Les collines de Wavre.

Het park richt zich duidelijk op een “high-end”-cliënteel, en het accent ligt op het “park”-aspect en het groen. Ook het Waterloo Office Park is trouwens een realisatie van Codic.

De eerste fase van het park ging in de lente van 1995 van start en werd nu afgewerkt. Ze omvat drie gebouwen, met een totale oppervlakte van 6010 m². Telkens een gelijkvloers, met één of twee verdiepingen en een archiefruimte onder het dak.

Het project zal verder in verschillende fasen worden afgewerkt, zodat er uiteindelijk een twintigtal gebouwen zullen staan. Een investering van 3 miljard frank, die werkruimte biedt aan 1600 personen. De huur ligt er rond de 4950 frank/m²/jaar en men betaalt er 15.000 frank per parkeerplaats. Een bedrijf kan tussen de 200 en 2500 m² huren. Op die manier is een gebouw geschikt voor 1 tot 8 huurders.

GULZIG.

Gewoonlijk verkoopt Codic zijn gebouwen en met een nieuw project wordt gewacht tot het vorige gebouw is verkocht. Een voorzichtige politiek om de risico’s verbonden aan zuivere vastgoedspeculatie te vermijden.

Het eerste gebouw is volledig verhuurd aan Lhoist (1372 m², 34 parkeerplaatsen en 150 m² archiefruimte). Gebouw A werd al eind vorig jaar aan Immo Croissance verkocht.

Onlangs (op 9 augustus) kondigde Codic ook de verkoop van een tweede gebouw (gebouw C) aan, met een oppervlakte van 2058 m² en meer dan 50 parkeerplaatsen. Net als Immo Croissance valt de koper in de categorie “institutionele belegger”. De verzekeringsmaatschappij Naviga is een deel van de CMB-groep en heeft zich in maritieme verzekeringen gespecialiseerd.

In gebouw C huist, onder andere, Sigma 3, het architectenbureau dat Parc des Collines ontwierp en besloot zelf in het project te gaan wonen.

Op architecturaal vlak heeft men voor zuivere lijnen gekozen. Moderne gebouwen, zowel op architecturaal als op technisch vlak (airco, liften enzovoort). De binneninrichting is voor de huurder, hoewel er aan een aantal regels moet worden voldaan.

Om het “park”-idee te versterken, deed Codic beroep op een Belg met internationale faam : Jean-Michel Folon, die het beeld “Quelqu’un” ontwierp als symbool voor het zakencentrum.

P.T.

WAVER De nieuwe provinciehoofdstad zoekt zijn plaats onder de Brabantse zon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content