Water, water, water

Ondanks de verwachte toestroom van bezoekers voor de Expo 98, is het voor de late beslissers nog niet té laat. Veel hotels zijn volzet, maar ook lang niet allemaal.

Nog tot 30 september van dit jaar loopt in Lissabon de Expo 98, de Portugese wereldtentoonstelling. Volgens krantenberichten zitten de meeste vluchten naar Lissabon voor deze zomer vol. Hetzelfde geldt voor de hotelkamers. Een snelle rondvraag bij touroperators en luchtvaartmaatschappijen leert echter dat er nog behoorlijk wat ruimte is op lijnvluchten in business class en in de duurdere hotels. Vol is dus niet helemaal vol. Ondanks de tien miljoen bezoekers waarop de organisatoren rekenen, kan u er best nog wel bij.

De Portugezen vieren met deze Expo het feit dat Vasco da Gama vijfhonderd jaar geleden rond de wereld zeilde. Het wereldfeest waaraan dit keer 129 landen deelnemen, staat dan ook volledig in het teken van de zee en het water. Op het 70 hectare grote Expopark komt dit thema in eindeloze varianten terug. Wat mag u bij een snel bezoek zeker niet missen?

De – eerder beperkte – Belgische inbreng natuurlijk met het bier, de diamant, de pralines, speelkaarten en kant vormt een bijna verplichte stop. De Brusselse bijdrage – onder meer een maquette van de zeehaven – is zeker geen hoogvlieger. De Waalse bijdrage – vijftien kijkdozen – kan vrij origineel worden genoemd. Het Paviljoen van de Oceanen is bijna een must. Deze creatie van architect Pater Chermayeff lijkt van buiten op een schip, maar binnenin blijkt het een reusachtig aquarium van 32 meter lang, 23 breed en 7 hoog – een spectaculair paviljoen. In vier kleinere aquariums vindt u er de onderwaterwereld uit verschillende gebieden (Antarctica, noordelijke deel van de Stille Oceaan en Azoren). De rijen wachtenden zijn het langst voor deze attractie.

Aardig is ook het paviljoen van gastland Portugal, met centraal de relatie tussen mens en zee. Een afzonderlijke hal illustreert de manier waarop de mens de zee veroverde. Ook het Paviljoen van de Toekomst lijkt uitnodigend. Technologie en onderzoek zijn er ingepakt in een multimediaschouwspel. Ook milieubeheer komt er uitgebreid aan bod.

Cultureel gaat de aandacht vooral naar vier kunstuitingen: dans, muziek, film en theater. Er zijn de voor de hand liggende Portugese fado, jazzconcerten, het London Symphony Orchestra of een productie van Philip Glass. Een deel van deze concerten en voorstellingen vindt plaats na het sluitingsuur van de paviljoenen (20 uur). De poorten van het tentoonstellingspark zelf gaan pas dicht om drie uur ‘s morgens.

Nog dit: een dagticket voor de Expo 98 kost 5000 escudo of omgerekend en afgerond 1000 frank. Een pasje voor drie dagen komt op zo’n 2500 frank.

MARLEEN FYNHOUDT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content