Watch this drive!

Mogen presidentskandidaten een stoel vooruit als ze golf spelen?

Misschien hebt u Fahrenheit 9/11 gezien, de film van Michael Moore over het beleid van George Bush na de aanslagen van 11 september 2001. Misschien weet u dan dat de prent werd bekroond op het recentste filmfestival van Cannes. En herinnert u zich ongetwijfeld dit fragment: de Amerikaanse president, gehuld in een blauwwit gestreepte polo, die de hele wereld oproept om het terrorisme te bestrijden. Dan verschijnt Bush op het scherm met een driver in de hand, stapt hij naar de afslag en zegt: ” And now, watch this drive!” Waarop zijn swing volgt.

De drive komt niet echt duidelijk in beeld, maar lijkt helemaal niet slecht. Een typische drive voor iemand met handicap 15 die te weinig speelt om single te zijn en zijn korte spel verwaarloost. Maar in tegenstelling tot Richard Nixon, Lyndon B. Johnson en Bill Clinton, die zomaar een handicap verzonnen en behoorlijk wat dichterlijke vrijheid hanteerden bij het tellen van hun slagen, is George Bush een correcte speler. Pas onlangs raakte hij voorbij zijn vader, met wie hij altijd samen pologolf speelde, zoals de Bushes dat zelf noemen: achttien holes die ze zeer snel afwerken op een verlaten parcours.

De grootvader van George W. Bush, Prescot, legde niet alleen de eerste steen voor het Bush-imperium, hij was ook de eerste golfspeler in de familie, had een fluwelen swing en een piepkleine handicap. De Bushes zijn trouwens altijd heel sportief geweest. Niet alleen de mannen, ook de vrouwen. George Bush sr. had de grootste aanleg. Aan de universiteit onderscheidde hij zich in baseball en Americanfootball. De zonen Bush konden zijn niveau nooit evenaren. Dat neemt niet weg dat George W. ook al in de geschiedenis van de Ryder Cup prijkt. Meer bepaald sinds 1999, toen hij de Amerikaanse spelers (die het toernooi toen wonnen) ontmoette en de brief voorlas die kolonel Travis had geschreven om zijn troepen te motiveren tijdens de belegering van Fort Alamo, de historische slag tussen het Mexicaanse leger en de Texaanse soldaten. “Een fantastische speech,” zei de Amerikaanse kapitein Ben Crenshaw na de overwinning.

De Democraat John Kerry speelt geen golf en verkiest activiteiten op het water of in de bergen. Of dat een handicap kan zijn in de nakende verkiezingen? JohnKennedy, de beste golfspeler van alle Amerikaanse presidenten (hij speelde altijd in de buurt van 80 zonder regelmatig te trainen), was heel discreet over zijn liefde voor de golfsport, want hij vreesde dat hij daarmee een al te elitaire indruk zou maken. Niettemin blijkt uit de statistieken dat veertien van de recentste zeventien Amerikaanse presidenten golf speelden.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content