WAT IS SCIENTOLOGY

PATHOLOGISCHE LEUGENAAR.

In 1950 schreef sciencefiction-auteur Lafayette Ronald Hubbard het boek Dianetics, wat de basis vormt voor de in 1954 opgerichte Church of Scientology. Hubbard introduceerde een psychotherapeutische techniek (auditing) die gebruik maakt van een soort leugendetector (de E-meter). Auditing moet iemand vrijmaken van “engrammen”, geestelijke afwijkingen die het gevolg zijn van trauma’s die in de baarmoeder of in vorige levens werden opgedaan.

De Amerikaanse rechter Paul G. Breckenridge Jr. concludeerde in 1984 in een zaak aangespannen tegen Scientology : “De bewijzen tonen een man ( nvdr Ron Hubbard) die feitelijk een pathologische leugenaar was (…). Zijn geschriften en documenten, als bewijs aangebracht, tonen zijn egoïsme, hebzucht, machtswellust, wraakzucht, agressiviteit tegen personen die door hem worden aangezien als ontrouw of bedreigend.”

Die geschriften vormen de basis van het zeer uitgebreide cursuspakket van Scientology. Alles begint met een gratis persoonlijkheidstest, gevolgd door steeds duurdere cursussen (tot 15.000 frank per uur). Om clear te worden (je bent dan, bevrijd van alle engrammen, een supermens) heb je twee tot tien jaar nodig. Totale kost : naargelang van de bron varieert dit tussen 600.000 en 4,3 miljoen frank. Daarna volgen de OT-levels, momenteel tot OT VIII. Samen kosten die 2,1 tot 5 miljoen frank. Eindtotaal : 2,7 tot 9,3 miljoen. Het kan goedkoper wanneer men zelf auditor wordt of een job aangeboden krijgt in de organisatie. Je wordt dan nauwelijks betaald voor keihard werken, maar je krijgt de cursussen gratis (als je de tijd vindt om ze te volgen). Verlaat je Scientology, krijg je de rekening gepresenteerd met je schuld.

In 1986 overleed Ron Hubbard en nam David Miscavige de macht over. Miscavige bouwde de bedrijfstak van Scientology sterk uit. Vandaag pocht Scientology met 8 miljoen leden in 107 landen. In Europa is Engeland met 100.000 leden de belangrijkste markt, gevolgd door Frankrijk (40.000) en Duitsland (30.000). Een groeimarkt is Rusland.

In België werd Scientology Kerk opgericht in 1973. De leiding is in handen van Jackie Vacquette. Scientology zou momenteel in België 5000 actieve leden hebben en een vijftiental permanenten. De omzet zou 20 miljoen frank bedragen.

Begin ’90 verdiende Scientology in de Verenigde Staten volgens de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, 300 miljoen dollar aan auditing, de verkoop van boeken en managementdiensten en de franchisering van de filosofie. Wereldwijd worden omzetten geciteerd van 1 tot 2 miljard dollar. Volgens een Duits ex-lid zat er in de beginjaren negentig 50 miljoen dollar in de war chest, de oorlogskas die gebruikt wordt om tegenstanders van de beweging te bekampen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content