Wat een pestbaan

Een nieuwe wet schrijft voor dat bedrijven pesten op het werk moeten bestrijden. IvP/Pobos kan daarbij helpen.

Een arbeidsongeval, een bedrijfsbrand, een gewapende overval. Het kan iedereen overkomen. Niet zelden leiden dergelijke calamiteiten tot een trauma bij het slachtoffer. Al negen jaar biedt IvP/Pobos ( Instituut voor Psychotrauma/Psychologische Opvang en Begeleiding van Ongevallen Slachtoffers) professionele hulp aan deze mensen. Het Antwerpse adviescentrum ontwikkelde een programma om de emotionele en zakelijke schade van stressvolle incidenten te voorkomen of te beperken. Naast de opvang van de slachtoffers gaat er ook veel aandacht naar preventie, studie en advies.

Dankzij de begin deze maand goedgekeurde wet van minister van Arbeid Laurette Onkelinx ( PS) kan IvP/Pobos zijn activiteiten verder uitbreiden, stelt commercieel verantwoordelijke Johan Schodts. Onkelinx wil met haar initiatief onder andere pesten op het werk tegengaan. Daarom legt ze aan de ondernemingen een aantal verplichtingen op. Ze moeten een vertrouwenspersoon aanstellen en hun werknemers opleiden en voorlichten. Bovendien moeten ze een interne analyse uitvoeren van de pesttoestand in de onderneming. IvP/Pobos kan hen daarbij helpen.

IvP/Pobos kwam vier jaar geleden in handen van het Nederlandse training- en adviesbureau Schouten & Nelissen. Behalve zeven directe medewerkers telt IvP/Pobos in België nog vier geassocieerden en een netwerk van 95 psychologen en psychotherapeuten. Wanneer een acute interventie nodig is, kan de groep ook een beroep doen op 65 speciaal opgeleide elitebewakers van Group 4 Securitas. De directie rekent voor 2001 op een omzet van 500.000 euro. “Wij hebben een stabiel marktaandeel van 25% in België,” vertelt Schodts. “De andere spelers op de markt zijn alleen lokaal actief.”

IvP/Pobos werkt nauw samen met de KU Leuven en de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. “We zijn dus niet te beroerd om onszelf in vraag te stellen,” zegt Schodts. De huisfilosofie stelt ook dat het slachtoffer altijd op de eerste plaats komt. “We zijn weliswaar een commerciële onderneming, maar we vertrekken altijd vanuit de centrale rol van het slachtoffer.”

D.V.T. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content