WANDELEN

Orval of Rodenbach?

Voor een politiek van bouw-maar-raak vind je in Vlaanderen een voldoende maatschappelijk draagvlak. Die sneer stamt van de Nederlander Paul Vreuls in de reportage over zijn wandeling van Aalst via Dendermonde naar Gent, slalommend op de Vlaanderenroute. Het traject vormt een merkwaardig intermezzo in de bundel Wandeltochten in Europa (ANWB, 168 blz., 14,95 euro). De overige negentien routes slingeren zich door de weidse natuur, van het robuuste Italiaanse Adamello-gebergte tot Lapland. Zelfs het Nederlandse waterlandpad biedt beduidend meer ademruimte dan het Vlaamse urbanisatiemozaïek.

Twintig andere ideeën voor wandeltochten krijgen we van Vlaamse auteurs in Wandelvakanties dicht bij huis (Lannoo, 360 blz., 22,50 euro). Hier gaat het niet om reportages, maar om een heuse wegwijzer, aangevuld met allerhande weetjes en kaarten. Dicht bij huis betekent niet alleen België en Nederland, maar ook Frankrijk, Duitsland en Engeland. De tochten kunnen keurig opgesplitst worden. U hoeft niet noodzakelijk in zeven dagen de 152 km van het traject Semois en Gaume te wandelen. Het deel rond de abdij van Orval is ook verkwikkend. In de Bourgondisch-Romaanse abdij rijpt de trappist.

Flexibiliteit te over krijgt u in de klassieke Dicht-bij-huisgidsen van uitgeverij Lannoo (blauwe kaft, makkelijk meeneembaar). Het gaat om wandelingen of fietstochten waarbij steevast een wegwijzer, praktische info en enkele wetenswaardigheden uiteengezet worden. Nieuw is het tweedelige Wandelboek Belgische kastelen met een deel over Vlaanderen en een luik over Wallonië (19,95 euro per deel). Vele van die tochten zijn ook boeiend voor kinderen. Een beetje avontuurlijker gaat het eraan toe in de serie Actief genieten (ook van Lannoo, groene kaft). Daarin worden tips gegeven voor actieve familieweekends. Bijvoorbeeld: de Ardennen (180 blz., 15, 95 euro).

Wie verder en ook hoger wil, vindt zijn gading in de serie Trekken en klimmen. We namen het deel over Noord-Spanje door (Tirion, 160 blz., 24,50 euro), waarin zestien trektochten en elf beklimmingen uitgebreid beschreven worden. U vindt er desgewenst ook tochten voor beginners. Eén van de verrassingen is een driedaagse door de Cordillera Cantabrica (ten zuiden van de bekendere Picos de Europa), ook wel het Alaska van Spanje genoemd.

Te ver, te hoog en te bar? Dan is er nog altijd De stad is woord geworden (Meulenhoff, 206 blz., 18,50 euro), waarin de West-Vlaamse professor Bert Vanheste leeswandelingen uitstippelt door Antwerpen (rond Willem Elsschot en Maurice Gilliams) en Brugge (rond Guizo Gezelle en Georges Rodenbach).

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content