WALTER VAN UYTVEN (45): ‘WE MIKKEN OP EENVOUD’

Awingu startte in 2010 als Dacentec en in 2011 als Platerack, beide in Lochristi onder de incubator van Kristof De Spiegeleer in datacentertechnologie. Proximus stopte er 4,9 miljoen euro in. Binnenkort verhuizen ze naar de Ghelamco-site.

Ondanks de steun van Hummingbird van Frank Maene hadden de Awingu-bedrijven eind 2013 een overgedragen verlies van 12 miljoen euro. Hummingbird, Michel Akkermans, Trustcapital en anderen hielden nog eens 2 miljoen klaar. Walter Van Uytven, voormalig directeur cloud en ICT-kanalen van Proximus, moest de zaak rechttrekken.

Awingu heeft nu nog weinig vandoen met datacenters. Het is een platform dat oude softwaretoepassingen bruikbaar maakt op tablets en smartphones. Organisaties kunnen zo mee met de trend naar mobiel werken zonder hun basisinformatica te moeten veranderen.

De situatie bij Awingu was bedenkelijk. Hoe heeft u die aangepakt?

WALTER VAN UYTVEN. “Vereenvoudiging. We hebben de twee firma’s gefuseerd. Het product heette Smart Global Office. Dat is nu Awingu, net als de firma. Onze tagline is: ‘One workspace, any time, any device’. Je neemt je werkplek op elk moment mee, eender waar je bent, op eender welk toestel.

“Toen ik er aankwam, was Awingu nog niet stabiel en schaalbaar. Daar hebben we hard aan gewerkt. We mikken niet op gigantisch veel functies, maar op eenvoud, schaalbaarheid en stabiliteit. We hebben klanten als de Politie, Securitas, Nextel, AGC Glass Europe en Audi.”

Hoe distribueert u?

VAN UYTVEN. “Wij hebben in de Verenigde Staten en in Europa patenten aangevraagd. Met deze investeerders — Michel Akkermans is voorzitter — hebben we slagkracht. Wij kiezen voor indirecte distributie. Tom Costers is commercieel verantwoordelijk voor Europa. Hij heeft tien jaar voor Tech Data gewerkt en tien jaar voor Microsoft, de laatste twee bij het senior management in Seattle.

“We hebben al een distributieovereenkomst met Ingram Micro in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en sinds kort ook met Tech Data. We hebben een strategische partnerschap met Google, Samsung en Microsoft. Daar zit logica in. Elke organisatie heeft oude software. Google en Microsoft willen die naar de cloud brengen. Met Awingu kan je die SAP- of AS400-programma’s vanuit elke moderne browser gebruiken, naast Google Apps of Microsoft Office 365. Met ons kan Samsung zijn tablets en smartphones in grote bedrijven binnenbrengen.

“Wij verkopen puur licenties: 7 euro per gebruiker per maand. De integrator heeft daar een serieuze marge op. Wij hebben al resellers als Econocom, Nextel, SAIT of Proximus en kleinere partners als ConXion of Accel Computer Service — een zestigtal in de Benelux.

En internationaal?

VAN UYTVEN. “In het Midden-Oosten is SaharaNet onze exclusieve verdeler. Op 1 juli openen wij aan de Amerikaanse Westkust een verkoop- en marketingkantoor. Dirk Thomaere zal dat leiden. Eenmaal de activiteiten in de VS zijn opgestart, hebben we de ambitie een Amerikaanse investeerder aan boord te halen.”

Heeft u geen heimwee naar Proximus?

VAN UYTVEN. “Ondernemen is mijn biotoop (Van Uytven was eerst uitbater van informaticawinkels in het Leuvense, daarna gedelegeerd bestuurder van de Belgian Informatics Association, een aankoopcentrale, nvdr). Maar ik heb in die 4,5 jaar bij Proximus veel geleerd. De relaties zijn zeer goed.”

B.L.

“We hebben de ambitie een Amerikaanse investeerder aan boord te halen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content