WAKKERE BANKIER

Op 1 februari start de nieuwe uitdaging, bijna dag op dag met zijn veertigste verjaardag. “Ik heb altijd gezegd aan mijn vrienden dat ik rond mijn veertigste een andere horizon zou kiezen,” zegt Franky Depickere, het nieuwe lid van het directiecomité van F. van Lanschot Bankiers België, de Nederbelgische vermogensbankier.

Franky Depickere versterkt de tweekoppige bankleiding: Wiel van Ewijk, voorzitter en Nederlander, en Ivan Schoonooghe, gedelegeerd bestuurder en Belg. Zijn komst op het Antwerpse hoofdkantoor moet het Belgische profiel van de bank versterken. Vandaag bedraagt het door F. van Lanschot Bankiers België beheerd vermogen 45 miljard frank, 60% van Nederlandse klanten in België en 40% van Vlamingen. “Ik zou het als een mislukking voor mezelf beschouwen als deze verhouding niet omgedraaid geraakt. Dat is mijn uitdaging. België moet een sterke tweede thuismarkt worden van van Lanschot,” aldus Franky Depickere die zich prioritair zal toeleggen op de versterking van het net en de klandizie in Vlaanderen. F. van Lanschot Bankiers heeft vandaag zes vestigingen en plant de aanval op de Vlaanders: “De Vlamingen beginnen hun spaargeld op een modernere manier te beheren en vragen raad aan beroepsmensen.”

Franky Depickere is geboren en getogen in Izegem, waar hij woont met zijn vrouw en drie dochters. De werkdagen van de nieuwste van Lanschot-boss beginnen om 5 uur ‘s ochtends, om 7 uur zit hij op kantoor, voor de files hem kunnen blokkeren. ‘s Avonds laat hij zich evenmin strikken door de verkeersknopen, dus vertrekt hij na de spits. De lange werkdagen van de workaholic maken dat de weekends heilig zijn. Mevrouw Depickere is kaderlid van de Christelijke Mutualiteiten.

Franky Depickere heeft hard zien werken in zijn jeugd. Zijn ouders waren zelfstandige ondernemers in de brandstoffenhandel. Na het college in Izegem studeert hij financiën en economie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius ( Ufsia): “De wereld van het geld heeft me altijd gefascineerd.” Franky Depickere heeft een uitstekende faam bij zijn confraters. Voor F. van Lanschot Bankiers werkte hij zeventien jaar bij Cera Groep. Etappes bij de fusiepartner van KB en ABB waren: inspecteur voor Oost- en West-Vlaanderen, directiefuncties bij CeraLease (een samenwerkingsverband, bij de start, met Lage Landen van Rabobank), Factors Autolease en de beursvennootschap Nédée. Deze familiale vennootschap professionaliseerde hij met een eigen research, financiële analisten en corporate finance. Hij was bedrijvig bij de overname en de integratie van Indosuez België, dat onder zijn leiding Cera Investment Bank werd. Na de integratie van Cera, KB en ABB werd hij gedelegeerd bestuurder van KBC Securities: “Ik voel me minder thuis in een grote constructie, mijn biotoop is een middelgrote onderneming met een entrepreneurs-inslag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content