Wachten op de publiekstrekker

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Biocartis, een specialist in diagnostiek, is het vijfde Belgische biotechnologiebedrijf in twee jaar dat naar de beurs trekt. Op beursintroducties die een breed publiek kunnen aanspreken, is het voorlopig wachten in Brussel.

De biotechnologiesector is de hofleverancier van de beursintroducties in ons land. De sector was sinds de zomer van 2013 goed voor maar liefst vier van de acht beursgangen in Brussel. Daarvoor was er drie jaar lang geen nieuwe naam bij gekomen op het Brusselse koersenbord. Ook Biocartis, een specialist in diagnostiek, heeft onlangs aangekondigd dat het naar de beurs trekt.

In de Verenigde Staten is nog een beursintroductie van een Belgisch biotechnologiebedrijf op til. Galapagos registreerde zich vorige week voor een tweede notering op Nasdaq. Het had twee dagen daarvoor veelbelovende resultaten bekendgemaakt na twaalf weken onderzoek in fase II voor het artritismiddel filgotinib. Beleggers zaten al een tijdje op dat nieuws te wachten. Het bedrijf uit Mechelen wil gebruikmaken van dat positieve momentum om Amerikaanse beleggers warm te maken voor een investering.

De ene biotech is de andere niet

Galapagos heeft naast filgotinib nog andere producten in de pijplijn, maar een groot deel van de beurswaarde van bijna 1 miljard euro hangt wel samen met filgotinib. Voor dat geneesmiddel moet Galapagos nog twaalf weken onderzoek in fase II doorlopen vooraleer het klinische onderzoek de derde en laatste fase kan ingaan. Daarna moeten de autoriteiten het licht op groen zetten voordat de verkoop van start kan gaan.

Na de bekendmaking van de resultaten op 24 weken — of nadat de onderzoeksresultaten van het eigen middel van AbbVie later dit jaar bekend zijn — is de kans reëel dat partner AbbVie de ontwikkeling van het middel overneemt en Galapagos daarvoor 200 miljoen dollar betaalt. Daarbovenop ontvangt Galapagos een percentage met twee cijfers op de verkoop van het product. Op die commercialisering moeten beleggers wel nog vier à vijf jaar wachten. “Mocht AbbVie de rechten onverwachts toch teruggeven aan Galapagos, dan is dat nog geen drama. Het moet dan wel op zoek naar een nieuwe partner. AbbVie is en blijft de meest voor de hand liggende kandidaat”, zegt Rudi Van den Eynde, de beheerder van een gespecialiseerd fonds bij Candriam. Galapagos zou dan ook opnieuw een aantrekkelijke overnameprooi zijn voor andere farmabedrijven.

“Alles wijst er voorlopig op dat filgotinib minstens even goed of zelfs beter is dan de middelen die op de markt zijn”, weet Van den Eynde. “We kennen het aantal patiënten met artritis. Zo kennen we het potentieel van het product. Dat is helemaal anders dan Jetrea van ThromboGenics bijvoorbeeld. Dat is een geneesmiddel voor een niche, waarop analisten zich hebben verkeken. Dat zal bij een artritisgeneesmiddel niet zo snel gebeuren. Filgotinib kan een blockbuster worden met een potentiële verkoop van meer dan 1 miljard euro of zelfs meer. Maar dat hangt af van het fase III-onderzoek.”

Complexe markt

Biocartis is actief in een ander domein: het ontwikkelde het minilaboratorium Idylla, dat een beperkt aantal diagnostische testen sneller en goedkoper kan uitvoeren. De helft van de opbrengst van de beursgang, geschat op ongeveer 100 miljoen euro, zal dienen om meer testen te ontwikkelen die Idylla kan doen. “Het zal gemakkelijker zijn het toestel te verkopen als er meer testen mee kunnen gebeuren”, zegt Van den Eynde. “Ze hebben nog veel werk voor de boeg, maar het trackrecord van het management en de sterke partners boezemen vertrouwen in.” Biocartis ontwikkelt die bijkomende testen voor een deel in samenwerking met de grote farmabedrijven Johnson & Johnson en Abbott Molecular. Johnson & Johnson is ook een belangrijke aandeelhouder, die deelneemt aan de kapitaalverhoging. Na de operatie zal die farmareus nog een belang van 13,5 à 16 procent in Biocartis hebben.

15 procent van het geld van de beursintroductie gaat naar de uitbreiding van het verkoop- en marketingteam. “Het is een complexe markt, die wordt gedomineerd door grote, machtige bedrijven die goede betrekkingen hebben met de grote labo’s. De commercialisering is een uitdaging. Filgotinib van Galapagos zal zichzelf verkopen zodra de efficiëntie voldoende bewezen is. Om het minilabo van Biocartis te verkopen is een goede commerciële strategie nodig. De kopers moeten worden overtuigd van het nut”, waarschuwt Van den Eynde.

Van den Eynde is vrij positief over het product van Biocartis. “Het minilabo levert veel sneller resultaten op dan de concurrentie. Ook andere bedrijven werken aan zulke gebruiksvriendelijke en geautomatiseerde technieken, maar er zijn nog geen afgewerkte producten zoals dat van Biocartis. Het bedrijf heeft ook voldoende kleinere patenten, zodat concurrenten niet exact hetzelfde minilabo kunnen nabouwen.”

Beleggen in biotechnologiebedrijven is altijd risicovol. Hun potentieel is groot, maar het risico op mislukkingen ook. Er kunnen onderweg altijd onvoorziene hinderpalen opduiken, die een groot deel van de waarde van het bedrijf wegvagen.

Groeibedrijven

Het valt op dat dit jaar in Nederland al drie bekende namen naar de beurs trokken en in België geen enkele. Het gaat om de sterkedrankenproducent Lucas Bols, de frisdrankenproducent Refresco Gerber en de brillenverkoper Grandvision. In België zitten we nog te wachten op een grote publiekstrekker.

“In Nederland zijn gewoon meer bedrijven in handen van private-equitygroepen en holdings”, zegt Koen Hoffman, de CEO van KBC Securities. “Die beginnen meer en meer gebruik te maken van het gunstige klimaat op de beurzen om hun investeringen te gelde te maken. België telt vooral veel familiebedrijven en kleine ondernemingen. Familiale aandeelhouders staan minder te springen om een deel van hun belang te verkopen. De beurs was lang niet bespreekbaar als een mogelijk financieringsinstrument voor bedrijven. Maar dat is nu toch wel weer het geval.”

“De bedrijven in ons land hebben hun schulden de voorbije jaren stevig teruggedreven. Ze zijn doorgaans financieel gezond en hebben weinig behoefte aan kapitaal. Biotechnologiebedrijven zijn een uitzondering. Het zijn groeibedrijven die altijd kapitaal nodig hebben. Bovendien hebben we hier een interessant kader voor biotechnologiebedrijven met veel gespecialiseerde investeerders. Het is dan ook normaal dat biotechbedrijven het lijstje met nieuwe namen op de beurs domineren.”

Het zou best kunnen dat meer en meer bedrijven de komende jaren een beroep doen op externe financiering. In een omgeving met weinig economische groei kunnen bedrijven enkel groeien door overnames. En daar hebben ze geld voor nodig.

Zoeken naar een volksaandeel

Vorig jaar kwamen er in Frankrijk achttien beursgenoteerde bedrijven bij, tegenover drie in België (inclusief Genticel en Euronext) en zes in Nederland (inclusief Euronext). Die golf aan beursintroducties in Frankrijk is in belangrijke mate te danken aan de hervormingen van de regering-Hollande, die investeringen in kleine en innovatieve bedrijven sinds 1 januari 2014 aantrekkelijker heeft gemaakt.

Maar als we kijken naar de bedragen die werden opgehaald, stak Amsterdam (5,8 miljard euro) vorig jaar ver uit boven Parijs (4,1 miljard euro). Dat kwam vooral door de beursintroducties van de verzekeraar NN Group en het hefboomfonds van Bill Ackman, die vooral bekend is van zijn aandeelhoudersstrijd tegen Herbalife. In België haalden Ontex en Argen-X in totaal iets meer dan een half miljard euro op.

Er zitten nog heel wat beursintroducties in de pijplijn. In België is bijvoorbeeld bekend dat The Infrastructure Company (Tinc) en het farmabedrijf Mythra broeden op een beursgang. “Tinc kan een volksaandeel worden”, denkt Hoffman. Het investeert in infrastructuurprojecten en wil zich profileren als een dividendaandeel. Het zou in mei naar de Belgische beurs trekken. “Tinc zorgt in ieder geval van een zekere democratisering van investeringen in infrastructuur. Het is bezig met iets tastbaars, iets wat mensen gemakkelijk kunnen begrijpen.”

Ilse De Witte

“Tinc kan een volksaandeel worden. Het is bezig met iets tastbaars, iets wat mensen gemakkelijk kunnen begrijpen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content