Wachten aan het venster

Windows 98 is behoorlijk, maar geen must. Met de betere diagnostiek zullen vooral pc-dealers blij zijn.

Als het werkt, blijf er dan af. Dat is een grote wijsheid in informaticamiddens, waar vele bedrijven nog Windows 3.11 op hun pc’s draaien. Net zoals het geval was met Windows 95 zal ook Windows 98 dus maar langzaam het kantoor veroveren, al wordt het geleverd met elke nieuwe computer. En er is een groot verschil tussen de belangrijke voordelen die de sprong naar Windows 95 meebracht en de bijna cosmetische verbeteringen die Windows 98 daarbovenop legt. In dit geval zijn, voor een bedrijf dat al Windows 95 heeft, de verbeteringen bescheiden, meer te vergelijken met een update dan met een nieuwe release. Het programma zal (na de kinderziekten) waarschijnlijk een ietsje betrouwbaarder zijn dan Windows 95 en misschien een ietsje sneller. En of u moet upgraden, zal afhangen van de vraag of één of meer van de nieuwe features belangrijk voor u zijn. Een overzicht:

Er is de “Active Desktop” browser interface die gebruikers van de Internet Explorer 4-browser zullen herkennen (hij kon ook boven Windows 95 draaien). Active Desktop probeert het Internet en uw eigen computer en netwerk als één geheel te laten zien. Controversieel. Geen paniek, u kan de nieuwe werkwijze onderdrukken en verder doen zoals onder Windows 95. U kan ook Netscape Navigator blijven gebruiken – zonder Active Desktop.

E-mail: de Inbox uit Windows 95 wordt vervangen door Outlook Express, een beter e-mail- en nieuwsgroepenprogramma, dat al lang kon worden gedownload.

FAT-32 bestandssysteem. Maakt het mogelijk om grote schijven als één partitie te formatteren zonder enorme hoeveelheden ruimte onbenut te laten. Daarvoor moet u dan wel kiezen voor relatief kleine clusters (een cluster is de minimale ruimte die een stukje informatie inneemt op uw schijf). Dat kan dan weer betekenen dat u enorme hoeveelheden clusters creëert, wat sommige bewerkingen, zoals schijfcontrole, kan vertragen. Microsoft voorziet een hulpmiddel om uw FAT-16 bestandssysteem te converteren naar FAT-32.

Betere schijfdefragmentatie. Het oude “defrag”-programmaatje, dat bestanden op de harde schijf herschikt zodat ze met minder inspanning kunnen worden gelezen, krijgt meer intelligentie. De Disk Defragmenter Optimization Wizard houdt voortaan bij welke programma’s het meest worden gebruikt en plaatst ze langs de rand van de schijf, waar ze het snelst kunnen worden gelezen. De winst vertaalt zich in sneller startende toepassingen. Het gaat om enkele seconden tijdswinst, maar wie de neiging heeft om nu bij elke start van Word de monitor van zijn bureau te slaan, kan hier wat opluchting vinden.

Acpi ondersteuning. Acpi is een hardwarekwestie en staat voor Advanced Configuration and Power Interface. De standaard zou u moeten toelaten uw pc aan- en af te zetten zoals een radio of teevee. Vervelend genoeg zijn er nog geen pc’s op de markt die hem volgen. Microsoft heeft ook een aantal ingrepen gedaan in de opstart- en afsluitprocedures, die er in het algemeen voor zorgen dat Windows 98-pc’s sneller booten en sluiten.

Update Wizard: haalt, voor zover nodig, automatisch de nieuwste Windows-bestanden van de Microsoft-site en werkt uw systeem bij. Vergt uiteraard een Internet-aansluiting en zal de informaticamanager op kantoor grijze haren bezorgen. Leuk toch voor thuis.

Meer dan één scherm. Mits de nodige extra grafische kaarten en schermen kan u op verschillende monitoren tegelijk werken alsof ze één scherm zouden vormen. Wie het voor het eerst ziet, is verbluft, maar Macintosh-gebruikers kennen dit al lang.

Minder opvallend zijn een reeks utilities waarmee vooral professionelen blij zullen zijn: betere informatie over de systeemconfiguratie (Sysinfo), de integriteit van uw systeembestanden (System file checker), de Registry – de database waarin toepassingen hun parameters opslaan – (Registry Checker) enzovoort.

Tests in de gespecialiseerde pers tonen alvast dat ook Windows 98 problemen zal meebrengen voor sommige types hardware en drivers. Wachten tot die kinderziektes zijn verwijderd is de boodschap.

De upgrade naar Windows 98 (Engelstalige versie) kost ongeveer 4000 frank in de kleinhandel. Het is nog een tweetal weken wachten op de Nederlandstalige versie.

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content