‘Waarom zouden we rentenieren?’

Verschillende Vlaamse families timmerden de voorbije decennia, over de generaties heen, aan grote investeringsportefeuilles. Zo laten ze onze economie bloeien en groeien. Trends brengt maandelijks een belangrijke Vlaamse investeringsfamilie in kaart. De familie Vandermarliere heeft haar fortuin vooral opgebouwd met rookwaren, maar ze beheert ook vastgoed en produceert koekjes. Van stoppen is nog geen sprake. “De kinderen waarderen het dat we actief blijven.”

Katrien Vandermarliere, de CFO van Debal Coatings ( lees eerder), is een derdegeneratietelg van de bekende West-Vlaamse zakenfamilie. Ondernemen zit na bijna een eeuw nog altijd in het familiale bloed. Ook zus Sofie en broer Frederik zijn als ondernemers actief. Het geheel is gebundeld onder de familiale holding GT & Co, een besloten vennootschap met in het boekjaar 2020 een balanstotaal van 295 miljoen euro en slechts 5 miljoen euro bankschulden. G staat voor Guido, T voor zijn vorig jaar overleden echtgenote Marie-Thérèse Malysse. Co staat voor ‘compagnie’, en dat zijn de kinderen en kleinkinderen. Guido Vandermarliere houdt volgens de statuten strak de touwtjes van de familiale holding in handen. Hij is “voor de duur van zijn leven” de statutaire zaakvoerder. Zijn drie kinderen werden in 2020 niet-statutaire zaakvoerders van GT & Co.

Niet zozeer de sigaren, maar de roltabak van Gryson verklaren het familiale fortuin.

De basis van het familiale fortuin zijn rookwaren. Stamvader Maurits Vandermarliere was koster in Moen, een deelgemeente van Zwevegem. Hij startte in 1924 met een sigarenwinkel en twee jaar later met een sigarenfabriek. Van de tweede generatie werkten alle broers ( zie stamboom) in de sigarenonderneming. “Van 1 naar 500 miljoen sigaren in negentig jaar”, meldt de website van J. Cortes, het bekendste merk van de groep. Guido Vandermarliere kwam in 1965 als laatstgeboren telg aan boord. De daaropvolgende jaren werden alle andere tweedegeneratietelgen uitgekocht. Niet zozeer de sigaren, maar de roltabak van Gryson verklaren het familiale fortuin. De beursgenoteerde tabaksreus Japan Tobacco International kocht dat bedrijf in 2012. Op de balans van de familiale holding GT & Co stonden in dat boekjaar voor ruim een half miljard euro aan liquide middelen.

FREDERIK, KATRIEN, THÉRÈSE, GUIDO EN SOFIE VANDERMARLIERE
FREDERIK, KATRIEN, THÉRÈSE, GUIDO EN SOFIE VANDERMARLIERE “We blijven bezig. Dat hebben we van thuis meegekregen. We zijn harde werkers.”© FOTOGRAFIE MICHEL WIEGANDT

De derdegeneratietelg Frederik – of Fred – Vandermarliere is vandaag de eigenaar van de sigarenactiviteiten via zijn persoonlijke holding Le Fumoir. De productie gebeurt in Sri Lanka (2.400 werknemers). In Handzame (68 werknemers) wordt de tabak uit Sri Lanka tot sigaren verwerkt en in Zwevegem (95 werknemers) is een logistiek centrum voor jaarlijks 2,5 miljoen pakjes sigaren voor de hele wereld. Vader Guido is bestuurder bij Le Fumoir, maar geen aandeelhouder. “Hij is echter nooit ver weg om Fred bij te staan met goed advies”, staat op de website te lezen.

De derde telg van de derde generatie, Sofie Vandermarliere, beheert de vastgoedportefeuille. GT & Co heeft al decennia projecten aan de Belgische kust. De groep is ook actief in Roemenië, met de verhuur van containerwoonblokken, en in Tsjechië, met kantoren in Praag. De voorbije jaren komt ze vooral in de kijker met vastgoed in Tenerife. Samen met andere West-Vlaamse families investeert GT & Co in grote luxueuze projecten.

Koekjes zonder succes

Niet alles wat de familie aanraakt, is een succes. In 2015 kocht de familiale holding de koekjesproducent Jules Destrooper. ‘Sigarenkoning wordt koekjeskeizer’, titelden de media. Maar het voormalig iconische merk uit de Westhoek komt niet echt op dreef. De voorbije boekjaren daalde de omzet, en in 2020 had de nv Biscuiterie Jules Destrooper een overgedragen verlies van 3,6 miljoen euro. Eind maart had de niet-familiale gedelegeerd bestuurder Ives Depoortere het in Trends over “een gigantische impact op onze prijzen” van de oorlog in Oekraïne.

De familie is ook actief in investeringsfondsen, die door derden worden beheerd. Het fonds Top Tier Access in Sint-Genesius-Rode bijvoorbeeld investeert via diverse familiale vermogens in andere fondsen. Katrien Vandermarliere is ook een aandeelhouder van Vectis Private Equity. Dat fonds investeert onder meer in gedreven kmo’s in Vlaanderen.

Met het vele geld zou de familie evenzeer kunnen rentenieren. Maar Katrien Vandermarliere is naast de CFO van Debal Coatings ook de financieel directeur van de familiale holding. “Waarom zou ik rentenieren?” reageert de derdegeneratietelg. “Wat zou ik dan doen? Onze kinderen waarderen het dat we actief blijven. Mijn jongste dochter zegt dan: ‘Mama, ik vind het tof dat je nog werkt en dynamisch bent. Ik heb vriendinnen van wie de mama’s gaan golfen.’ We blijven bezig. Dat hebben we van thuis meegekregen. We zijn harde werkers. Initieel waren onze kinderen niet echt blij met de verkoop van Debal Coatings (aan het Franse Blanchon, nvdr). Ze kwamen zo vaak in het bedrijf. Ze deden vakantiejobs en groeiden mee op met de firma. Als we de nieuwe kantoren zetten, kwamen ze mee kijken. Er werd veel gepraat over Ciranova. Ze hebben het goed gevolgd en de groei meegemaakt. Ze waren altijd geïnteresseerd in het bedrijf.”

De vierdegeneratietelg en schoonzoon Julien van den Donk leidde van 2018 tot 2021 het filiaal in Sjanghai. Zijn echtgenote Anne-Charlotte Devaere sprokkelde al heel wat financiële ervaring, en is vandaag financieel analist bij de consulent Deloitte.

'Waarom zouden we rentenieren?'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content