Waarom ook u voor Bush had gestemd

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

De auteur is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School.

Reacties: marc.buelens@trends.b

Zowat iedereen in het ‘oude’ Europa lijkt wel aan een milde vorm van depressie te lijden na de glorieuze overwinning van George Walker Bush. Voorstanders van George II komen echter bijzonder weinig aan bod. Daarom interviewden we Fred Casey, geboren en getogen in Kansas City en kleinzoon van Maria Venkeleers uit Bredene.

MARC BUELENS. Fred, waarom zou in godsnaam een verstandig man op Bush stemmen?

FRED CASEY. “Waarom zouden we op jullie moeten lijken? Waarom moeten we abortus goedkeuren? Waarom moeten we een homohuwelijk goedkeuren? Waarom moeten we zedenverval achterna hollen? Ik bezoek mijn kinderen in België nooit meer, want dan moeten we naar de familie in Bredene. En ik weet wat zich daar in de duinen allemaal afspeelt. Jullie leiders keuren dat allemaal goed. Zelfs de leiders van de CVP! ( nvdr – hij bedoelt uiteraard CD&V). Onze leider, our president, leidt ons weg van dat verval. Dat is wat wij bedoelen met morele en familiewaarden.”

Wat is toch dat gedoe van vermenging van staat en godsdienst?

CASEY. De Europeanen stemmen een Europees commissaris weg, een Italiaan, die Buglione ( nvdr – hij verwart met circus Buglione, hij bedoelt: Buttiglione), een diep gelovige katholiek, omdat hij tegen homo’s is en voor het gezin. Wij doen het omgekeerde: wij stemmen vóór zo iemand. We hebben dus van niemand een les te ontvangen. Jullie oud-Europeanen hebben in Nederland, Duitsland en België zelfs christelijke partijen! Het enige verschil is dat onze leiders echt christelijk zijn. Zij gaan naar de kerk. Zij bidden voor een belangrijke beslissing. Denkt u dat Leterme of Balkenende voor ze beslissen nog bidden? Leo Delcroix nog wel, maar die anderen? Dehaene? Vervotte? Gaan ze wel naar de kerk? Jullie noemen ons hypocriet. I know, I know. Maar is dat niet hypocriet? Zeggen dat je een christelijke partij leidt en druggebruik, abortus, vrije seks, naaktloperij en gay marriage goedkeuren… is dat niet echt hypocriet?”

Is een Republikeinse overwinning goed voor een businessman als u?

CASEY. “Uiteraard. Maar niet alleen voor mij, voor alle bedrijven, voor de gehele economie en dus voor iedereen. Lower taxes en minder regulering, dus meer tewerkstelling. It is as simple as that. Guy Verhofstadt wist dat vroeger ook. Maar jullie wilden naar hem niet luisteren. Liever alles gratis.”

Ja ja, McDonald’s-jobs voor Mexicanen…

CASEY. “Jullie hebben een zogezegd open samenleving. Maar na de derde generatie Marokkanen hebben jullie er nog altijd problemen mee. Ze zien zichzelf nog steeds als niet-Belg. Bij ons is het zeer eenvoudig. De eerste generatie immigranten werkt keihard om zijn kinderen een kans te geven. Maar ze voelen zich al Amerikaan na vijf jaar. Die kinderen worden ondernemer. Dank zij de low taxes en de afwezigheid van regulering. De derde generatie wordt dan dankzij het geld van de ouders advocaat, manager, dokter. It is as simple as that. The American Dream!”

Die lage dollar is voor ons anders wel The American Nightmare!

CASEY. “Jullie laten de euro wegglijden van 1,17 dollar tot 0,79 dollar en roepen: ‘goed voor de Europese economie!’ Nu even het omgekeerde gebeurt, zijn wij onverantwoorde cowboys!”

En het vreselijke Amerikaanse deficit?

CASEY. “U bent toch Belg? Ik denk dat België aan niemand een lesje te geven heeft over staatsdeficit. Mijn grootmoeder heeft nog voor Wilfried Martens gestemd. We hebben nog niet eens de helft van jullie staatsschuld uit die periode. En vergeet niet: we are a country at war!”

Hoe krijgen jullie dat ooit bijgestuurd?

CASEY. “Nu George Bush niet meer gehinderd is door de Democraten, kan de economie echt hernemen: lage lonen, flexibel ontslag, minder milieuwetgeving, exploratie van de olievelden in Alaska. De beurzen zullen weer stijgen. We have the capital gain tax. Die belasting zal het deficit doen verdwijnen. Plus uiteraard besparingen in gezondheidszorg, milieu en sociale voorzieningen.”

Typisch, het kapitalisme van de negentiende eeuw.

CASEY. “Wij zijn kapitalisten. Wij belasten de arbeid weinig, maar we belasten wel de winsten op aandelen en we hebben een zeer hoge property tax. Mijn vriend uit Boston betaalt 1000 dollar per maand eigendomsbelasting, voor zijn woning alleen! U hebt een socialistische regering. U betaalt geen belasting op speculatieve winsten en u betaalt jaarlijks zo’n 1000 dollar property tax. Wij maandelijks! Wilt u eens definitief zwijgen over hypocrisie?”

Denkt u echt dat ook Vlamingen voor Bush gestemd zouden hebben?

CASEY. “Misschien niet voor Bush. Maar wel voor de Republikeinen. Tel de votes voor Vlaams Blok, Liberalen (vreemde naam voor een partij die helemaal niet liberal is; ze zijn tegen taxes) en de meeste christenen maar op. That is at least 55 %. Alleen de socialisten en de christelijke vakbond zijn tegen. Samen misschien 35 %. En dan heb je nog 10 % groenen. De Ralph Naders van Europe! Hebt u gezien hoeveel stemmen Nader nog gehaald heeft! Less than 1 %!

Nog een laatste wens?

CASEY. “Moge er ooit in België een George Bush opstaan. Wat dit land echt nodig heeft, is a spiritual leader.”

Jean-Marie De Decker?

CASEY. Maybe, Maybe.”

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content