Waar zijn de kaartjes?

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Wie nog een kaartje wil bemachtigen voor het Wereldkampioenschap Voetbal in Frankrijk, zal inventief moeten zijn. Of zeer veel geluk hebben.

Van 10 juni tot en met 12 juli vindt in Frankrijk het WK Voetbal plaats. Hopelijk heeft u al een entreekaartje. Als dat niet het geval is, wordt het immers aartsmoeilijk om er nog eentje in handen te krijgen.

Schuldige is de organisatie France ’98 , die nog vóór de loting in december vorig jaar 60% van de 2,5 miljoen tickets verkocht aan neutrale Franse supporters. Kwestie van de stadions voor elke wedstrijd vol te laten lopen. Slechts 10% bleef over voor supporters van de bezoekende teams, maar daarbij werd geen enkele reserve ingebouwd. Bovendien hadden de organisatoren maar twee officiële verkoopkanalen voorzien:

“Het eenvoudigste is zich te wenden tot de Belgische voetbalbond,” zo staat er te lezen op de officiële website van de organisatie. Maar wat heet eenvoudig? Voor de wedstrijd België-Nederland liepen 120.000 aanvragen binnen voor nauwelijks 5400 te verdelen zitjes. De voetbalbond kan daar niet eens de interesse van de scheidsrechters en sponsors mee opvangen. Voor de gewone supporter blijft dus helemaal niets over. Idem voor de wedstrijden België-Mexico en België-Zuid-Korea.

Andere mogelijkheid is aankloppen bij één van de zeventien officieel aangestelde reisagentschappen. Pauwels Travel uit Zaventem is er een van. Wim Pauwels: “We konden maar enkele honderden tickets per wedstrijd kopen, ook voor de matchen met de Rode Duivels. Het enige wat overblijft, zijn 400 plaatsen voor België-Mexico in Bordeaux.” Supporters die de kamp tegen Mexico willen volgen, zijn wel verplicht een georganiseerde reis te boeken – per trein (30.000 frank) of per cruise (45.000 frank). Daarnaast heeft Pauwels Travel ook nog tickets voor de openingswedstrijd en matchen als Argentinië-Kroatië. Prijskaartje: 5500 frank.

Schaarste, meer heeft een zwarte markt niet nodig om te gedijen. Duizenden tickets voor onder meer België-Nederland worden aangeboden tegen woekerprijzen. Voorzichtigheid is echter geboden. Om vervalsing te voorkomen, worden de tickets pas enkele weken voor de aftrap gedrukt. “Mensen die nu tickets aanbieden, bluffen. Ze moeten zich zelf nog op de zwarte markt bevoorraden,” waarschuwt Wim Pauwels.

De zwarte markt wordt nog gevoed door neutrale supporters die van hun ticket af willen. Wie zo’n ticket alsnog op de kop kan tikken, is echter lang niet zeker het stadion binnen te raken. Deze kaartjes zijn immers voorbehouden voor de neutrale toeschouwers. Veiligheid primeert.

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content