Waar de mensen belangrijk zijn

René De Cleyn is de nieuwe topman van Bayer Antwerpen. Hij schat zijn personeel naar waarde, maar sluit verdere afslanking toch niet uit.

Op het eerste gezicht lijkt zijn curriculum vitae niet zo indrukwekkend. De nieuwe gedelegeerd bestuurder van Bayer Antwerpen heeft wel het obligate doctoraat in de scheikunde op zak, maar van buitenlandse etappes in zijn carrière is er bij René De Cleyn nauwelijks sprake. Begin jaren negentig maakte hij voor een staffunctie in het Duitse hoofdkwartier een uitzonderlijk zijsprongetje van anderhalf jaar. De Cleyn is een honkvaste Antwerpenaar. Geboren en getogen in Berchem en bedrijfskundig ontgroend in de voedingsgroothandel van zijn vader.

In 1964 trok hij naar Gent voor zijn studies. Tien jaar later begon De Cleyn bij Bayer. Meteen kreeg hij in Antwerpen de dagelijkse bedrijfsleiding over de productie van Caprolactan – een basisproduct voor nylon – op zijn boterham. De Cleyn staat bekend om zijn technische kennis. Maar de dada van de 56-jarige manager is de relatie met zijn personeel. De Cleyn: “Een bedrijf als Bayer Antwerpen moet innoveren om te overleven. En de wil om te verbeteren, begint bij je personeel. Dat is de wortel voor nieuwe investeringen.”

Het sleutelmoment in zijn recente carrière viel in 1997. De topman kreeg toen de polycarbonaatafdeling in Antwerpen onder zijn hoede. Deze hoogwaardige kunststof zat in de lift en De Cleyn wist eerst bijkomende investeringen naar Antwerpen te halen en kreeg het Duitse concern zover om het competentiecentrum voor polycarbonaat in Antwerpen te huisvesten.

Ook met de vakbonden moet De Cleyn een goede verstandhouding hebben. Want ondanks de hoge loonkosten in België en de toenemende concurrentie van de Aziatische vestigingen moet ook Bayer Antwerpen zich profileren in het hoofdkwartier. Het grote Bayer-concern hertekent dit jaar trouwens zijn structuur in vier deelconcerns. Die herorganisatie zal wellicht ook leiden tot verdere afslanking om de competitiviteit op te voeren, weet De Cleyn. “Maar niet zonder overleg. Een reorganisatie heeft pas succes als de neuzen van werkgevers en werknemers in dezelfde richting staan.”

R.B. [{ssquf}]

Naam: René De Cleyn (56).

Wordt: Gedelegeerd bestuurder BASF Antwerpen.

Hobby’s: Fietsen.

De reorganisatie van Bayer zal wellicht leiden tot verdere afslanking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content