WAALSE RATTEN…

Met de overname van Euroblan door wasserijgroep Friswit Initial uit Hoogstraten, versterkt het Britse concern Rentokil Initial zijn positie. Rentokil, historisch bekend als “rattenvanger”, bestrijkt voortaan ook Franstalig België.

Begin dit jaar nam de industriële wasserijgroep Friswit Initial uit Hoogstraten haar Brusselse concurrent Euroblan over voor de som van 950 miljoen frank. In het begin was er bij de werknemers van Euroblan – tot dan onderdeel van het Amerikaanse American Linen Supply – nog onduidelijkheid over het doel van Friswit (dochter van het in Londen genoteerde Rentokil Initial). Maar de situatie is vandaag gladgestreken.

Fons Martens, algemeen directeur van Friswit Initial: “De overname bracht geen sociaal leed teweeg omdat de markten perfect complementair zijn. Er verdwijnen nergens vestigingen. Hier en daar bracht de integratie misschien een kleine verschuiving teweeg, maar het geheel is onaangetast.”

Friswit behoorde tot 1996 tot het Britse BET-concern, toen het werd overgenomen door Rentokil Initial. De Britse groep met Deense hoofdaandeelhouders ( Sophus Berrendsen) voegde hetzelfde jaar de woorden “Initial” aan haar naam toe om haar imago van “rattenvanger” – de historische activiteit – van zich af te schudden.

Friswit Initial heeft twee autonome afdelingen: Hospital Services (800 miljoen omzet, 400 werknemers) en Textile Services (800 miljoen omzet, 380 medewerkers). Hospital Services wast en verhuurt linnen voor zieken- en rusthuizen. De andere tak zorgt voor onderhoud en verhuur van bedrijfskledij, horecalinnen, matten en sanitaire stoffen.

Textile Services realiseerde overigens de overname van het inmiddels herdoopte Euroblan Initial. Deze onderneming met vestigingen in Merksem, Vilvoorde en Schaarbeek was slechts voor een heel beperkt aandeel (50 miljoen omzet op een totaal van 930 miljoen in 1997) aanwezig in ziekenhuizen en rustoorden. De rest van de activiteiten loopt gelijk met die van Friswit Initial Textile Services.

Fons Martens: “Hoogstraten haalt zijn omzet bijna uitsluitend in Vlaanderen, met uitzondering van de hoofdstad. Euroblan daarentegen is traditioneel actief in Brussel, Wallonië en het groothertogdom Luxemburg. Vandaar de sterke interesse voor samenwerking.”

Rentokil Initial zal gezien de naambekendheid van zijn nieuwe dochter bij Franstaligen in héél het land een sterke positie kunnen opbouwen tegen concurrenten als Elis-Hadès, Boco of Mewa.

“Neen,” ontkent Martens. “Een monopolie hebben we niet. Anders hadden we nooit de zegen van Karel Van Miert voor de overname kunnen krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content