Waalse overheid zoekt investeringspartners

Lefgeldschieter Pythagoras onderhandelt met de Waalse regering om samen in bio-informatica te investeren.

De Antwerpse risicokapitaalverschaffer Pythagoras is in vergevorderde onderhandelingen met het Waalse ministerie van Economie om nieuw kapitaal aan te trekken. De onderhandelingen, die zowel door Pythagoras-partner Stefaan Top als door adjunct-kabinetschef Rudy Aernoudt van Waals minister van Economie Serge Kubla (MR) worden bevestigd, passen in het meesterplan 4×4 pour entreprendre, waarmee Kubla de ondernemingslust in Wallonië wil stimuleren. Zo wil hij onder meer de creatie van spin-offs van Waalse universiteiten bevorderen.

Serge Kubla houdt publieke fondsen klaar, maar wil hun efficiëntie verhogen door samen met privé-investeerders op te treden. De privé-sector moet minstens de helft van het kapitaal inbrengen. Waarom Pythagoras? Rudy Aernoudt: “We hanteren objectieve criteria. Onze partners moeten privé-fondsen aanbrengen, weten wat risicokapitaal is en risicokapitaal kunnen beheren.”

“Wij onderhandelen zowel rechtstreeks met het kabinet als onrechtstreeks met Sogepa,” zegt Stefaan Top, verwijzend naar de investerings- en reconversieholding van de Waalse regering. Pythagoras werkt hier vanuit zijn tweede fonds, waarin Mercator & Noordstar, Corluy en BankDegroof twee jaar geleden 7 miljoen euro hebben samengebracht, en dat volgens Top wil gaan investeren in toepassingen van breedbandnetwerken en in bio-informatica. Ongeveer de helft van de 7 miljoen euro zit al in het Zweedse Gatespace en in het Amerikaanse TherapyEdge, waarin ook het eerste fonds al participeerde.

Enig rondbellen doet de indruk ontstaan dat er buiten Pythagoras niet al te veel Vlaamse investeerders in biotechnologie bezig zijn met de plannen van Serge Kubla. “Niemand gelooft nog dat bio-informatica zich als onafhankelijke sector kan ontwikkelen,” zegt KoenraadDebackere, voorzitter van het bio-informaticabedrijf AlgoNomics.

Rudy Aernoudt nuanceert die kritiek: “Bio-informatica en biotechnologie hebben toekomst als je ze inplant in regio’s die zich op die sector toeleggen. Een geïsoleerd bedrijf werkt niet, je moet een cluster bouwen. En je ziet het resultaat niet na twee jaar.”

Praktisch zou de samenwerking tussen Pythagoras en Wallonië de vorm krijgen van een kapitaalinbreng van de Waalse regering in Pythagoras Participations II. Stefaan Top: “Wij mikken nog altijd op 50 miljoen euro voor het tweede fonds.”

B.L. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content