“VS zit al in recessie”

Rienk Kamer is Nederlands bekendste beursgoeroe. Een keer per jaar entertaint hij een volgepakt World Convention Center vijf uur lang over de gang van zaken in de wereldeconomie en op de financiële markten. Tijdens de editie van vorige week waarschuwde hij het publiek in Den Haag dat de Amerikaanse economie wellicht al in recessie is. Kamer: “De nominale bbp-groei van 4,7 % in het derde kwartaal wordt niet gecorrigeerd voor de eigenlijke inflatie, maar wel voor de kerninflatie ( nvdr – die houdt geen rekening met de energie- en voedingsprijzen). Doet men dat wel, dan daalt de opgetekende reële groei van 3,9 % naar 1,7 %. En corrigeert men voor de realistische of gevoelsinflatie, die ongeveer 5 % bedraagt, dan is de VS al in recessie. Nog meer indicatoren wijzen op het recessiegevaar. Het consumentenvertrouwen bijvoorbeeld, wat essentieel is in de consumptiegedreven Amerikaanse economie, ligt nu al lager dan bij de start van de vorige twee recessies.”

Maar volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in de VS, en daarom verwacht de Nederlandse goeroe dat Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, alles uit de kast zal halen om een recessie te vermijden. “Anders moeten er zelfs geen verkiezingen gehouden worden, want dan winnen de democraten geheid. Bernanke zal het financiële systeem desnoods verkrachten om de economie nog een jaar uit een recessie te houden. Reken op nog meer renteverlagingen in de VS, een verdere verzwakking van de dollar en een oplopend inflatiegevaar. De nieuwe president zal in 2009 de rotzooi moeten opruimen.”

Het beleggingsadvies dat Kamer koppelt aan zijn analyse? Mijd de westerse beurzen. “De koerswinstverhouding is niet overdreven hoog, maar dat betekent geenszins dat beurzen niet serieus kunnen zakken. De baissemarkt die in 2000 begon, die is nog niet voorbij. Na de inzinking van 2000 was er tussen 2003 en nu een spectaculair beursherstel, dat terecht was op basis van de stijgende bedrijfswinsten. Maar zulke rally’s zijn normaal in een baissemarkt, die historisch gezien 14 jaar duurt. Een beer komt echter nooit alleen. Vandaag zijn er de kredietcrisis, de dollarcrisis, de hoge olieprijs, de dreigende recessie in de VS en de geopolitieke spanningen die wegen op de beurskoersen.”

Rienk Kamer raadt daarom aan te beleggen in aandelen en vastgoed van de Aziatische groeimarkten, en daarmee samenhangend de grondstoffen- en energiesector. Ook de Afrikaanse aandelenmarkten beneden de Sahara, die profiteren van de grondstoffenboom, durft Kamer voor het eerst aanbevelen.

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content