Vrouwen met MBA-diploma blijven uitzondering

De Europese business-scholen reiken slechts 25 % van hun MBA-diploma’s aan vrouwen uit. Dat is meer dan pakweg twintig jaar geleden, maar de gelijkheid man-vrouw lijkt nog veraf.

Bedrijven vragen meer en meer vrouwen met een MBA-diploma ( master in business administration), maar de managementscholen kunnen niet altijd aan die vraag voldoen. In Europa maken vrouwen slechts een kwart van de houders van een MBA-diploma uit. De Vlerick Leuven Gent Management School hangt met 21 % rond het gemiddelde (zie tabel: Cherchez la femme). Solvay van zijn kant scoort een stuk beter met 40 % en behoort zelfs tot de Europese top.

De Europese scholen hinken in elk geval achter op hun Amerikaanse collega’s, waar 30 % tot 35 % van de MBA-studenten vrouw is. “Je moet er wel rekening mee houden dat er in de Verenigde Staten een positieve discriminatie geldt,” zegt Patrick De Greve, algemeen directeur van de Vlerick Leuven Gent Management School. “Wij hanteren gewoon het principe dat er niet wordt gediscrimineerd, positief noch negatief. Het aantal vrouwen dat hier een MBA-opleiding volgt, is een goede weerspiegeling van het industriële weefsel.”

De Greve heeft overigens bedenkingen bij een aantal cijfers: “Het zou mij verwonderen indien het aantal vrouwen bij Solvay zoveel hoger lag dan bij ons. Alles staat of valt met de soort opleidingen die je meerekent. Als je bijvoorbeeld een opleiding als master in finance of marketing meetelt, kom je al snel in de buurt van een 50/50-verhouding tussen mannen en vrouwen.”

Sommige Europese managementscholen vinden het noodzakelijk om meer vrouwen aan te trekken. Bepaalde deinzen er zelfs niet voor terug om specifieke beurzen te financieren of alumni-verenigingen voor vrouwelijke studenten op te richten. Zo is de London Business School (LBS) de eerste Europese school die toetreedt tot de Amerikaanse stichting Forte. Die streeft ernaar om het aantal vrouwen met een MBA-diploma te verhogen. Of dit in de praktijk resultaten heeft opgeleverd, is nog de vraag. De promotie 2005 van de LBS zal 23 % vrouwen tellen, tegenover… 27 % in 1995.

Het aantal vrouwelijke MBA-studenten varieert natuurlijk van jaar tot jaar, maar een algemene tendens wijst er toch op dat vrouwen ondervertegenwoordigd blijven. Uit onderzoek blijkt dat er een drempelvrees bestaat om een MBA-studie aan te vatten, omdat vrouwen denken dat de return on investement van zo’n studie niet echt hoog ligt. Ze gaan er immers van uit dat de kans dat ze ooit doorstoten tot de top van een onderneming kleiner is dan voor mannen, ook al hebben ze een MBA op zak.

T.T./A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content