Vroeg uit de schelp

We presenteren vijf culinaire nieuwkomers die uitzonderlijke kwaliteit in het bord brengen. De jonge garde is goed opgeleid en heeft alles in huis om succes te oogsten.

Pure C

Wanneer celebritychef Sergio Herman van het driesterrenrestaurant Oud Sluis en het tv-programma Beste Hobbykok van Vlaanderen met een nieuw restaurant begint, dan staat de hele mediawereld op haar kop. Pure C opende begin dit jaar en dat was nieuws voor een leger journalisten en diverse tv-stations. Die media-aandacht creëerde een massale toeloop en momenteel moet je drie maanden op voorhand reserveren voor een tafel in het weekend.

Sergio Herman zelf komt niet op het podium: om zijn ideeëngoed uit te dragen hevelde hij enkele topkrachten over uit Oud Sluis. Spilfiguur voor het publiek is de getalenteerde maître d’hôtel Jacco La Gasse. Hij benadert de klanten op een losse manier en heeft zijn zaakjes onder controle. Achter de schermen roert de 26-jarige Syrco Bakker in de pannen. Hij stond drie jaar naast Sergio Herman in de keuken van Oud Sluis en deed ervaring op bij driesterrenkoks als Jean-Georges Klein, Jonnie Boer en Gordon Ramsey.

Het nieuwe restaurant is ondergebracht in het Strandhotel in Cadzand. Voordat je de wereld van Pure C betreedt, moet je langs de nietszeggende lobby van het luxehotel uit de jaren zeventig. Boven wacht een hip gebeuren, in een ruime eetzaal in klinisch wit omhuld door ruimte en licht. Bij mooi weer wacht een voor de buitenwereld afgesloten terras met zitkuil en loungezetels. Hier komt men om te chillen en te loungen met hapjes in tapas-stijl en met sexy cocktails. Vanaf het terras en vanuit de eetzaal heeft men een prachtig zicht op de duinen en de zee.

De spijskaart is beknopt. Sergio en Syrco kozen voor een verfrissende formule gebaseerd op lichte en originele gerechten met groenten in de hoofdrol. Heel wat bereidingen zijn opgevat om te delen. Er is een driegangenmenu van 35 euro met als nagerecht keuze uit biokazen of kersen met kersenbierijs en yoghurt. Het meest populair is het ‘Pure C… beleven, delen en proeven menu’ (55 euro), dat bestaat uit drie starters, vis, vlees en de mooiste seizoengroenten. Passende wijnen erbij kosten gemiddeld 6 euro per glas.

Restaurant Pure C

Strandhotel

Blvd. De Wielingen 49

Cadzand-Bad

Tel. 031 117 /396036

contact@pure-c.nlMaandag en dinsdag gesloten

Mange Tout

Gregory Schatteman is zesentwintig jaar. Hij liep beroepsschool Ter Groene Poorte, ging aan de slag in Ostend Queen en verhuisde naar restaurant Hertog Jan, kort nadat Gert De Mangeleer en Joachim Boudens de zaak hadden overgenomen. Daar werkte hij zich op tot souschef. Hij stond viereneenhalf jaar naast Gert De Mangeleer, de meest getalenteerde kok van Vlaanderen, en dan weet je wat goed koken is.

Gregory ontmoette bij Hertog Jan zijn vriendin Marieke Moyaert, die in de zaal werkte. Marieke Moyaert volgde het zevende jaar Drankenkennis in Ter Groene Poorte en is in Mange Tout maître d’hôtel en sommelier.

Gregory Schatteman begon, met hulp van de ouders van zijn vriendin, voor zichzelf op een ongebruikelijke plek. Mange Tout is ondergebracht in een voormalig Quick-fastfoodrestaurant langs een drukke koopboulevard en kijkt uit op een vakantiepark. Het ontwerpen van nieuwe gerechten doet Gregory Schatteman met zijn jongere broer Silvester. Marieke bedient en wordt bijgestaan door haar moeder. Vader helpt een handje in de keuken.

Mange Tout heeft een ruime eetzaal, die rustgevend is ingericht in hedendaagse tinten. Men zit goed, de tafels zijn feestelijk gedekt en er is een comfortabele zithoek. Marieke Moyaert ontvangt met ontwapenende charme. De spijskaart is bondig en de gerechten worden gehergroepeerd in het populaire menu, dat in de viergangenversie 60 euro kost (75 euro met wijnen) en in de vijfgangenuitvoering op 70 euro komt (90 met wijnen). Gregory gebruikt moderne technieken en kookt met eerbied voor eersteklas seizoenproducten. Het terugkomende gebruik van frisse zuren maakt dat men met een licht gevoel van tafel gaat.

Restaurant Mange Tout

Oostendelaan 292

8430 Middelkerke

Tel. 059/ 50 54 35

www.restaurantmangetout.be

Lunch: 30 euro (40 euro met wijnen. kindermenu met frisdrank 20 euro. Maandag en dinsdag gesloten (in juli en augustus enkel op dinsdag)

De Zuidkant

Cora Moerman is het zonnetje van Damme. Deze innemende gastvrouw komt uit Terneuzen, kreeg een wijnopleiding, ging aan de slag bij een wijnhandelaar en stapte over naar de horeca. Zij werkte in bekende eethuizen als Oud Sluis en in Kasteel Wittem, waar zij haar partner leerde kennen. Patrick Van Hoorn komt uit Kerkrade (NL) en roerde in de pannen in de keuken van Maison van Damme in Zeebrugge en in de keuken van restaurant de Reinaert in Beervelde.

De twee namen anderhalf jaar geleden het intieme eethuisje De Zuidkant over. Hun aanpak werd onmiddellijk gewaardeerd door mensen met smaak en niveau. Cora en Patrick hebben besloten om zonder personeel te werken. Om kwaliteit te garanderen, worden in dit tweemansbedrijfje niet meer dan achttien gasten per service geaccepteerd. Je moet er dus, zeker in het weekend, als de kippen bij zijn om een tafeltje te reserveren.

Patrick Van Hoorn is als solist in de keuken verplicht om efficiënt te koken en houdt zich bij de basis. Puur koken, daar draait het in De Zuidkant om. Specialiteiten zijn gerechten met oesters, ganzenlever, duif en jonge hoevekip. De bereidingen zijn klassiek Frans met wereldse invloeden. De spijskaart is kort en vermeldt acht voor- en hoofdgerechten, die in prijs variëren van 24 tot 35 euro. Het populaire Menu de Zuidkant (drie gangen 40 euro, vier gangen 55 euro, vijf gangen 65 euro, wijnarrangement 15, 20 en 25 euro) is opgebouwd uit gerechten van de spijskaart. Klanten die veel komen, krijgen iets speciaals op hun bord.

Bij mooi weer aperitieven de gasten op het terras aan de voorkant en verhuizen dan naar het ommuurde terrasje aan de achterkant om onder de blote hemel te eten.

Eethuis De Zuidkant

J. Van Maerlantstraat 6, 8340 Damme

Tel. 050/371676

www.restaurantzuidkant.be

Gesloten op woensdag en donderdag

‘t Heerenhuys

‘t Heerenhuys kwam eerder dit jaar al aan bod in Trends. Het restaurant bevindt zich in een sfeervolle oude patriciërswoning en wordt uitgebaat door Annelies Theite en Mathijs Van den Berghe. De twee werden aangezocht om als vennoten restaurant ‘t Heerenhuys nieuw leven in te blazen. Sinds hun komst, eind april vorig jaar, gaat de omzet in stijgende lijn.

Annelies staat sinds haar zestiende in de horeca en was vroeger de vlotte restaurantmanager van Café Theâtre in Gent en de zaalverantwoordelijke in Le Petit Cabaret in Veurne. Mathijs Van den Berghe deed onder meer ervaring op in de Gouden Korenhalm, Guillaume en Ravenstein (alle drie in Brugge).

De trekpleister is het degustatiemenu, dat in versie van vier, vijf of zes gangen wordt opgediend (45, 54 of 63 euro). De spijskaart is beknopt. Mathijs Van den Berghe kookt zuiver, met respect voor eersteklas producten en de prijzen zijn betaalbaar.

Restaurant ‘t Heerenhuys

Diksmuidsesteenweg 132

8800 Roeselare

Tel. 051/25 47 80

www.restaurantheerenhuys.be

Lunch 20 euro. Menu’s: 45,54 en 63 euro

Privéparking, terras

Gesloten op zondag en maandag

Savarin

Ook Savarin werd eerder in onze wekelijkse rubriek gesignaleerd. Het gaat om een oud huis met een getalenteerde nieuwe jonge kok. Guido Dammekens begon in 1981 met tearoom en restaurant Savarin en verhuisde potten en pannen tien jaar later naar de huidige locatie.

Savarin wist als dijkrestaurant een gedegen reputatie op te bouwen. Guido Dammekens kent het klappen van de zweep: de horeca-ondernemer exploiteert ook de door Leopold II gebouwde Venetiaanse Gaanderijen en Koninklijke Gaanderijen. Ruim een jaar geleden engageerde hij de jonge en gedreven Floris Panckoucke als chef-kok. Hij is amper 24 jaar en komt van Hof van Cleve, waar hij in tweeëneenhalf jaar alle afdelingen van de keuken doorliep.

Met zijn komst wordt in Savarin hoog gemikt: dat merk je aan de chique decoratie, de deftige bediening en de prijzen. Het degustatiemenu kost 84 euro, en 110 euro met aangepaste wijnen van goede kwaliteit. Voor die prijs beleeft men gevarieerd en origineel culinair vuurwerk.

Restaurant Savarin

Albert I Promenade 74

8400 Oostende

Tel. 059/513171

Dagelijks geopend

Lunchformule 34 euro met keuze

Menu’s: 44 tot 84 euro

www.savarin.be

Door Pieter van Doveren, fotografie daniel geeraerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content