Vrije tijd als job

De Koksijdse nv Archipel is adviseur in binnen- en buitenland voor toerisme, hotellerie, leisure-industrie en projectmanagement. Paradeproject is Fenix in Limburg.

Zes jaar lang, van 1987 tot 1993, ging hij door het leven als general manager van SunParks en rechterhand van Rudolf Vanmoerkerke. Maar in 1994 begon de naar onze contreien uitgeweken Nederlander Henk Habers een nieuwe leven.

“Amper drie jaar terug zat ik hier nog met één secretaresse en met een telefoon binnen handbereik,” zegt Habers even wegdromend. Zijn nv Archipel, een gespecialiseerd adviesbureau voor alles wat met vrije tijd te maken heeft, ziet er vandaag al flink anders uit, met acht consultants in binnen- en buitenland, waaronder zijn adjunct Daniel Vermeulen.

Habers heeft bij Archipel drie afzonderlijke profit centers in het leven geroepen : Archipel Project Management onder leiding van Erwin Vermeesch (begeleiden bouwprojecten, werftoezicht), Archipel Management Advies Bureel onder leiding van Daniel Vermeulen (consultancy-opdrachten) en Archipel Projects onder leiding van Pascal de Gryse (binnenhuisinrichting). De rode draad door dat alles heet vrije tijd, toerisme, leisure. “Ik durf te stellen dat er geen soortgelijke firma’s bestaan in ons land,” zegt Habers. “Als we hier concurrentie hebben dan komt die van een KPMG, of van een Ernst & Young, die nu ook aparte filialen aan het oprichten zijn voor consultancy inzake toerisme. Met Archipel probeer ik echter nog een stukje verder te gaan : naast consultancy- en feasabilitystudies, staan we ook in voor de implementatie en de hele follow-up op het terrein.”

ONTSPANNING.

Habers en Archipel zetelen halverwege tussen Koksijde Bad en Koksijde Dorp. Henk Habers heeft al altijd iets met toerisme gehad : hij studeerde hotelmanagement, ging vervolgens voor verschillende grote hotelconcerns de wereld rond en kwam tenslotte in de groep van Rudolf Vanmoerkerke terecht om er SunParks te helpen opstarten.

Vandaag liggen op zijn bureau dossiers uit binnen- en buitenland, die bijna zonder onderscheid wachten op een laatste groen licht : Fenix in Limburg, om maar iets te noemen, en een klavertje van vier weersonafhankelijke vakantieresorts in Europa (Frankrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken). “Alle onderzoeken, heel Europa door, tonen aan dat er meer en meer aan vrijetijdsconsumptie gedaan wordt,” zegt Habers. “Frappant waren de bevindingen in het oosten van Duitsland, na de val van de Muur. De werkloosheid sloeg er toe en de mensen wilden er met hun weinige geld toch iets zinvols kopen. Ontspanning, gezonde ontspanning liefst, beantwoordt aan die behoefte. Recreatie- en verblijfsrecreatie kennen een onmiskenbare revival. Misschien speelt ook het effect van Disneyland Parijs wel.”

Sinds de opstart van Europa’s grootste en meest professionele resort- en recreatiepark heeft Henk Habers het wel en wee van Mickey in Parijs van dichtbij gevolgd. Dit gebeurt via een jaarlijks up te daten case study van de Vlerick School voor Managament onder leiding van prof Roland Vandierdonck. “Daaruit onthou ik vooral dat het Disney-concern zich aan overinvestering heeft bezondigd,” zegt Habers. “Die gouden koepeltjes bovenop een draaimolen, hoefde dat nu echt ?” Met dit soort van expertise in het achterhoofd, wil Habers met meer kans op succes de op hem afkomende projecten begeleiden. “Soms moet je mensen behoeden voor megalomane avonturen,” zegt hij.

Hij loopt hoog op met de aanpak van Fenix, waar de privé-partners het voortouw hebben genomen en de overheid de passende support bezorgt. Als, vermoedelijk vanaf het voorjaar van ’97, aan Fenix wordt gebouwd, zal Archipel zich buigen over het concept en de architecturale uitwerking van het vakantieresort, te weten de bouw van 660 hotelvilla’s, twee hotels en twee trekpleisters, AquaForest en SnowWonderland. Nu al heeft de Koksijdse firma alle “voorstudies” gedaan.

In eigen land heeft Archipel nog wel één en ander te verwachten. De provinciebesturen van Oost-Vlaanderen en Antwerpen kwamen in Koksijde advies vragen omtrent een zinvol invullen van de provinciale domeinen De Gaver en Het Netepark. Habers & Co breken zich, alweer in opdracht van de provincie, ook het hoofd over een voorstel tot uitbouw van een “Regionaal Vredespark” in het hinterland achter de kustzone of over een verdedigbaar concept voor riviertoerisme in West-Vlaanderen. In eigen kustgemeente Koksijde wacht dan weer een grondige stedebouwkundige en toeristische facelift rond het Casino.

In het buitenland is Habers aan de slag onder de commerciële noemer PalmResorts. PalmResorts telt drie buitenlandse werkmaatschappijen, waarin Henk Habers voor 50 (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk) of voor 25 procent (Duitsland) participeert. Hét visitekaartje is voorlopig een gigantisch vakantieresort in opbouw in Deauville, aan de Normandische kust. Daar werd al grond aangekocht en werd een bouwvergunning verkregen voor 734 vakantievilla’s en een centraal faciliteitengebouw. De zoektocht naar financiers is nu begonnen. In Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk wachten gelijkaardige dossiers. Zelfs de Hongaren vonden inmiddels de weg naar Koksijde voor een voorstudie van verblijfs- en recreatieparken.

K.C.

HENK HABERS (NV ARCHIPEL) De roep naar zinvolle vrijetijdsbesteding wordt steeds groter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content