Voorspellingen op korte termijn

Hoe zullen pc’s binnen één of twee jaar functioneren ? Zij starten onmiddellijk op en kunnen driedimensionale beelden voorstellen.

De toekomstige pc’s zullen meer aanbieden dan die van vandaag : ze zullen meer geheugen bevatten, sneller werken, en bijvoorbeeld stem en handschrift herkennen. Dergelijke voorspellingen zijn makkelijk af te leiden uit de technologische nieuwigheden die zich aankondigen, maar erg bruikbaar zijn ze niet.

Als we naar de onmiddellijke toekomst kijken binnen één of twee jaar , kunnen we ons wél een duidelijk beeld vormen van de toekomstige pc en zijn toepassingsmogelijkheden. De pc-markt zal veel gesegmenteerder zijn en er zal een nog groter onderscheid bestaan tussen pc’s op kantoor en thuis. De populariteit van Internet en Intranet zal toenemen. Hierdoor zal het aantal mobiele microcomputers en kantoorcomputers die op netwerken zijn aangesloten, nog uitbreiden.

OPSTART.

Tijdens de jongste Windows Engineering Hardware-conferentie in San José (Californië) werden enkele nieuwe pc-technieken voorgesteld, die in ’97 op de markt zullen komen. Het betreft onder andere technologieën zoals OnNow, dat voorgoed een einde maakt aan de lange opstarttijd van pc’s en deel uitmaakt van de ACPI ( Advanced Configuration and Power Interface), ondersteund door Microsoft en Intel.

“Gebruikers willen dat hun pc onmiddellijk toegankelijk is om de telefoon te beantwoorden, de elektronische post te bekijken, of om te surfen op Internet,” verklaart Jim Allchin, senior vice president van de desktop- and business systems-afdeling bij Microsoft. “Men wil geen toestellen meer die lang moeten opwarmen.”

Microsoft doet inspanningen om de pc gebruiksvriendelijker te maken. OnNow en ACPI maken daar deel van uit. Zij zullen nieuwe afzetgebieden creëren bij potentiële klanten die geen enkele informaticacultuur hebben. Microsoft geeft dit productontwerp de naam SIPC mee ( Simply Interactive Personal Computer). De systemen die gebaseerd zijn op de standaard-SIPC’s werken zowel via een televisiescherm als via een computerbeeldscherm, en zijn in staat om een uitgebreid gamma aan elektronische apparaten te controleren, zoals de televisie, de videorecorder, DVD-lezers (de opvolger van de cd), kabelmodems of zelfs de centrale verwarming en het alarm.

Tijdens deze conferentie beklemtoonde Microsoft-topman Bill Gates bovendien dat de pc absoluut gebruiksvriendelijker moet worden. “Je gaat niet naar je computer om iets na te trekken of om informatie over films op te zoeken, als je moet wachten op een programma dat het geheugen test. Die geheugenchecks zijn vreselijk en die onbegrijpelijke boodschappen van BIOS die op het scherm verschijnen, moeten ook verdwijnen.”

De SPIC-ontwerpen leiden tot gesloten, verzegelde configuraties waarbij opties om geheugen of kaarten toe te voegen niet meer bestaan. In de plaats daarvan zal men supplementen kunnen toevoegen door randapparatuur aan te sluiten. De eerste SPIC-computer zal in de tweede helft van 1997 verschijnen.

DRIEDIMENSIONAAL.

Terwijl de SPIC vooral home computing beoogt, zijn er ook veranderingen te noteren bij de kantoorcomputers. Intel, bijvoorbeeld, biedt een nieuwe manier aan om grafische beelden driedimensionaal voor te stellen met betere prestaties. Het gaat hier om de AGP ( Accelerated Graphics Port), een nieuw type van bus (dit is de gegevenssnelweg die de verschillende componenten van een computer met mekaar verbindt) die in staat zal zijn om tot 200 megabit per seconde te transporteren. Dit is een verdubbeling van de 100 megabit/seconde die de PCI-bus van 33 Mhz in de huidige pc’s mogelijk maakt.

Opdat driedimensionale grafieken die zowel voor werk- als voor speltoepassingen interessant zijn op het pc-scherm kunnen worden afgebeeld, is er een grotere bandbreedte nodig. De AGP werd ontwikkeld in samenwerking met de belangrijkste fabrikanten van grafische versnellingskaarten. Intel bevestigt dat zij gratis de AGP-specificaties ter beschikking zal stellen om de industrie aan te moedigen om er een standaardnorm van te maken.

Nog een verandering : de tendens naar de UMA ( Unified Memory Architecture). In plaats van verschillende chips te gebruiken voor enerzijds het geheugen dat de videobeelden beheert en anderzijds voor het centrale systeemgeheugen ( RAM, random access memory), maakt deze techniek het mogelijk om één enkel geheugen te gebruiken.

Andere computerfabrikanten zoals Apple gebruiken al UMA-geheugens op Macintosh-apparatuur. Maar Microsoft heeft zich altijd tegen deze tendens verzet, omdat het vreesde dat de prestatie van de computers met 40 % zou terugvallen vanaf de installatie van Windows 95 met een randgeheugen van 8 megabit.

De UMA-voorstanders houden vol dat deze norm op termijn standaard wordt voor alle pc’s en dat de verminderde kost van de geheugenchips de argumenten van Microsoft van tafel zal vegen, vermits de computers volgend jaar worden geleverd met 12 of 16 megabit randgeheugen.

Tony Long, ingenieur en senior product marketing bij S3, een fabrikant van chips die begonnen is met UMA-geheugens te leveren, ondersteunt de idee dat het prestatieverlies zeer gering zal zijn. “Wij hebben aan Microsoft getoond dat een UMA-systeem met 8 MB DRAM een prestatievermindering van slechts 10 % zal hebben.”

Mark Kristein, senior analist bij het marktonderzoeksbureau In-Stat, besluit : “De meerderheid van de UMA-systemen zal dit jaar niet in de VS, maar in Europa en op andere markten worden geleverd.”

FC

DE PC VAN DE TOEKOMST Onmiddellijk starten met OnNow.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content