Voorbij pet

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de bekendmaking van de jaarcijfers brokkelde de koers van Resilux af. Maar met de ontwikkeling van AirOPack heeft de groep een troefkaart in handen om de winst fors op te krikken.

Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen, heeft de tweede helft van het boekjaar 2012 toch nog grotendeels kunnen redden. De resultaten van de eerste zes maanden lagen ver onder de verwachtingen. Resilux ondervond toen de weerslag van de tegenvallende lente in Noordwest-Europa en de crisis in Zuid-Europa. De toegevoegde waarde, die een betere graadmeter is dan de omzet, daalde met 10 procent tot 28,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) zakte met 40 procent tot 7,2 miljoen euro, en de nettowinst maakte een duik van 45 procent naar 4,1 miljoen euro. Na het beduidend betere tweede halfjaar is de toegevoegde waarde over het hele boekjaar 2012 toch nog toegenomen met 0,8 procent tot 56,3 miljoen euro. De daling van de ebit bleef beperkt tot 6,8 procent, van 14,7 miljoen euro in 2011 naar 13,7 miljoen euro in 2012. Door een beter financieel resultaat steeg de nettowinst uiteindelijk met 11,3 procent tot 10,1 miljoen euro, of 5,12 euro per aandeel.

AirOLux, de joint venture die Resilux met de Zwitsers-Nederlandse groep IPS heeft geslotenvoor de ontwikkeling van AirOPack, werd in die cijfers buiten beschouwing gelaten. Rekenen we die toch mee, dan daalde de winst van de groep in 2012 met 11,4 procent tot 7,1 miljoen euro, of 3,57 euro per aandeel. Maar AirOLux wordt belangrijker voor Resilux. AirOPack is een nieuwe technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit — zoals crèmes, schuim en gels — af te vullen in pet. Resilux gaat daarmee niet alleen de concurrentie aan met glas en tetrapak, maar ook met aluminium.

In maart hadden zich al zes klanten aangemeld voor het product, en er zullen er snel nog andere volgen. Voorlopig heeft Resilux vooral geïnvesteerd in AirOPack. Het verlies voor de groep liep daardoor op tot 3,1 miljoen euro. Maar vanaf dit jaar kan het zijn nieuwe product op industriële schaal produceren. Het management van Resilux houdt er nog rekening mee dat AirOLux in 2013 een beperkt nettoverlies lijdt. Tegen 2015 mikt de joint venture op een omzet van 125 miljoen euro.

Interessant is dat IPS, de partner van Resilux, een beursnotering heeft in Zürich. Die vennootschap heeft momenteel een beurskapitalisatie van 94 miljoen Zwitserse frank of 77 miljoen euro. De joint venture dekt dus 60 procent van de beurskapitalisatie van Resilux. Het dividend wordt onveranderd gelaten op 1,65 euro per aandeel. We beschouwen het aandeel van Resilux als een van de meest beloftevolle Belgische aandelen voor de volgende jaren.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content