Het aantal werknemers in de horeca is tijdens de coronalockdowns en de lange sluitingsperiodes structureel gedaald: van 140.500 eind 2019 naar 106.500 eind 2020. Dat blijkt uit de re...

Het aantal werknemers in de horeca is tijdens de coronalockdowns en de lange sluitingsperiodes structureel gedaald: van 140.500 eind 2019 naar 106.500 eind 2020. Dat blijkt uit de recentste Dynam-cijfers, een samenwerking tussen HIVA-KU Leuven en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Vooral de flexibele tewerkstelling en zeker die in flexi-jobs daalde sterk. Van de 26.505 werknemers in die vorm van werk eind 2019, blijven er maar 6608 over. Zo'n driekwart van alle werknemers in de flexibele schil is verdwenen. Bij het klassieke voltijdse en deeltijdse regime was er een daling van 114. 512 naar 99.914 werknemers, dat is 13 procent minder. De profielen die zwaar geraakt worden door de turbulente tewerkstelling in de horeca, zijn de jongeren én de ouderen. Ondertussen neemt de vraag naar horecapersoneel weer toe. Momenteel staan bij de VDAB niet minder dan 3500 openstaande vacatures geregistreerd.