Voor wie het roer helemaal om wil (tips, voorbeelden en vluchtroutes)

U bent de stress beu, wilt weer kleur aan het leven geven of maakt eindelijk jacht op uw droom? Boeken wijzen de weg.

Nederland wordt te druk en te hard, vonden Rob en Marijke Breumelhof. Samen met hun jonge zoon en dochter verhuisden ze naar Australië, waar het echtpaar nu een emigratiebureau heeft dat zich richt op Belgen en Nederlanders. Cecile Lammens vergaarde voorbeelden van bewoners uit de Lage Landen die de deur in deze contreien definitief achter zich dichttrokken. In Het roer helemaal om (Tirion, 160 blz., 12,50 euro) voegt ze er praktische info aan toe voor de emigrant. De info is geschreven vanuit een louter Nederlands perspectief. Dat geldt ook voor Emigreren kun je leren (Xpat Media/Roularta Books, 230 blz., 29,95 euro). Dit boek bespreekt meer landen en geeft meer info. Een fraai verzorgd boek, dat ontsierd wordt door advertenties.

Met Holland adieu (Byblos, 176 blz., 12,50 euro) blijven we in Nederlands gezelschap. Nu stuiten we op meer excentrieke emigranten, zoals filmproducent Ton van der Lee, die zich terugtrekt in een heus zandkasteel in Mali. Het roer helemaal omgooien hoeft niet altijd uit te monden in emigratie. In Vanaf vandaag wordt alles anders (BZZTôH, 191 blz., 14,50 euro) vinden we ook lieden die in eigen land een nieuw leven beginnen. Beklijvende verhalen zijn het, bijeengesprokkeld door Robert Blom en Mirjam Oomens. Ze spraken onder meer met een ambtenaar die monnik werd, een ingenieur die zich omtoverde tot stripteaseuse en een lasser die zich omschoolde tot kok.

Ongetwijfeld het leukste boek in deze selectie is Alle dagen zon (THB, 256 blz., 16,90 euro). Met veel vallen en opstaan herkneedde de Britse journalist Martin Kirby (42) zich tot een boer in Catalonië. Samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen nestelde hij zich in een oude boerderij. Zwoegend en puffend, dat wel, maar ze willen nooit meer terug naar het druilerige Norfolk.

Emigreren verliep vroeger anders, was riskanter, betekende vaak nog echt pionieren. In Go West! (Snoeck, 160 blz., 28,50 euro) brengt Marc Journée het verhaal van Vlaamse emigranten naar Canada. Hij constateert dat het niet louter om miserie-emigratie ging. Naast de vele desperado’s verlieten ook heel wat Belgen het land omdat er in Canada meer expansiemogelijkheden waren voor hun boerderij. Journée zocht ook tal van kinderen en kleinkinderen op van de emigranten. Nog tot en met 6 augustus loopt er onder dezelfde titel een tentoonstelling over de landverhuizers naar Canada in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge. Net als in het boek, krijgt ook de avontuurlijke overtocht op de steamers van de Red Star Line en andere rederijen, er ruim aandacht.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content