VOOR WEER EN WIND

Zomer betekent terrasjestijd. Parasols. Het klassieke zonnescherm heeft echter afgedaan. Twee West-Vlaamse ondernemers die een patent aanvroegen voor hun nieuwe parasol, willen ermee naar de Europese markt.

U kent de praktische ongemakken van een parasol: een stok boort de tafel middendoor, of, bij hevige windstoten bestaat het gevaar dat hij de lucht in wordt gekatapulteerd. Bovendien zijn parasols niet altijd de meest handige instrumenten om op te stellen en moet er met tafels en loodzware houders worden gesleurd.

Kustbewoner en gewezen horeca-exploitant Peter Leleu ging daarom twee jaar geleden op zoek naar een zonweringssysteem dat alle klassieke euvels zou bannen. Na heel wat gesleutel in zijn eigen atelier, kwam hij tot een nieuw systeem, de Paraflex. Het resultaat: geen gezeul meer met een voet of stok, geen gevaar meer voor windstoten van hoeveel beaufort dan ook. Zegt Peter Leleu: “Het systeem is ogenschijnlijk vrij eenvoudig. Een plooibare arm wordt bevestigd aan een muur of paal, hij dient als houder van de parasol.”

Na advies van de Gom West-Vlaanderen ging Peter Leleu op zoek naar een uitvoerder. Bij het Izegemse aluminiumconstructiebedrijf Alverin van zaakvoerder Pieter De Clerck vond hij alvast een gewillig oor. Alverin kocht van “uitvinder” Peter Leleu de licentie voor de productie én de verkoop. Maar de Izegemse kmo opteerde voor zekerheid. “Gezien het revolutionaire concept, hadden we er alle belang bij om zo snel mogelijk een patent aan te vragen,” zegt Pieter De Clerck. “Die aanvraag is ingediend. Uiteraard zijn Izegem of West-Vlaanderen te klein voor een dergelijk product. Een eerste mailing, vooral in Vlaamse horecamiddens, heeft al heel wat respons opgeleverd. Maar dit product kan evengoed de privé-consument bekoren. Vanaf september mikken we radicaal naar het buitenland. De Spoga-beurs in Keulen moet de deuren helpen openen.”

Alverin hoopt dat het, tijdens het eerste jaar van de Paraflex, zowat 1000 exemplaren aan de man kan brengen, uitsluitend in eigen land. Voor volgend jaar wordt gehoopt op 5000 verkochte stuks. Nu al heeft Alverin, naast zijn klassieke activiteit, meerwerk voor een vijftal mensen dankzij de Paraflex. En Peter Leleu? Gaf zijn bestaan als horeca-exploitant op, en helpt bij de commercialisering van zijn uitvinding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content